Oslo Børs falt fredag tilbake etter skuffende kvartalstall fra Statoil.

Statoil falt markert fredag etter å ha rapporter svakere enn ventet tall for andre kvartal. Royal Caribbean Cruises fortsatte opp.

Analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier mener imidlertid størrelsen på kursfallet til Statoil ikke var helt berettiget.

- Aksjen har jo vært sterk, men jeg synes den er litt for mye ned. Europeiske oljeselskaper er ned i underkant av én prosent, så Statoil-aksjen er jo dårligere enn resten av bransjen i dag, sa ABG-analytikeren til TDN Finans.

Olaisen fremholder at skuffelsen i Norge delvis kan forklares med engangseffekter og olje- og gassvolumer som blir forskjøvet inn i andre halvår.

-På grunn av den effekten der får Statoil lav produksjon, og derfor litt høyere enhetskostnader, driftskostnader og nedskrivninger, men det er ikke så dramatisk som det kanskje ser ut sånn ved første blikk, sa han.

Han fremholder imidlertid den internasjonale virksomheten som veldig positiv, og tror ikke at det blir noen store estimatendringer i tiden fremover.

Skuffet

Swedbank var også noe skuffet over Statoil-rapporten, som var «tynget av driftskostnader og volumer, mens utviklingen internasjonalt var sterk.

«Vi vil mest trolig kutte våre estimater med 2-4 prosent for 2015 og utover som følge av reduserte gassprisforutsetninger, men beholder vår reduser-anbefaling», skrev analytiker Teodor Nilsen i Swedbank i en oppdatering.

Nilsen skrev at han også vil ta ned estimatene for gassprisene.

«Vi vil sannsynligvis kutte våre gassprisestimater med rundt ti prosent som følge av svak europeisk gassetterspørsel og lavere terminkurve. Vi vil sannsynligvis redusere vår enhetskostnad for den den internasjonale virksomheten, som har gjort god fremgang nylig», skriver Nilsen, som i sum venter å ta ned sine resultatestimater for 2015 med 2-4 prosent.

Han viser videre til Statoils kommentarer om at dets kostandsplan utvikler seg i henhold til plan. Analytikeren legger imidlertid merke til at bedringene ikke er synlig i tallene for andre kvartal 2014, men utelukker ikke kan man kan se noen effekter fra 2016 og utover.

Ikke økt risiko

Konsernsjef Helge Lund i Statoil mener det ikke er økt risiko knyttet til selskapets produksjonsguiding for 2014, til tross for at selskapet utsatte gassproduksjonen i andre kvartal.

- Nei, jeg vil ikke si det. Jeg synes vår guiding for 2014 ser robust ut. Driften går bra i Statoil nå, sier Lund til TDN Finans.

Han understreker at Statoil har hatt en veldig høy produksjonsregularitet i år, og at det omfattende vedlikeholdsprogrammet er blitt gjennomført på en god måte.

Statoil endte ned 2,5 prosent til 184,00 kroner pr aksje, omsatt for 1.028 millioner kroner.

Cruiset videre

Royal Caribbean Cruises (RCCL) steg videre fredag, etter at cruiserederiet torsdag rapporterte sterke tall for tredje kvartal. RCCL-aksjen endte opp 7,2 prosent på Oslo Børs torsdag.

DNB Markets nedgraderte sin anbefaling av RCCL-aksjen fra hold til selg og beholdt sitt kursmål på 350 kroner pr aksje.

«RCLs resultat for andre kvartal kom bedre enn ventet basert på lavere kostnader. Dette var imidlertid drevet av timingen på visse kostnader og vi har derfor kun gjort små endringer i våre estimater», skriver DNB Markets.

DNB Markets peker på lanseringen av «double-double» programmet, hvor RCCL har et EPS-mål for 2017 på syv dollar som den viktigste nyheten i gårsdagens kvartalsrapport. De er imidlertid skeptiske til dette og mener selskapet ikke inkluderte noen nye initiativer i doblingsprogrammet annet en netto-yield forbedringer som er utenfor RCCLs kontroll.3

Andre meglerhus har imidlertid litt andre syn på rapporten.

Danske Markets ble oppmuntret av RCCL-ledelsens ambisiøse langsiktige mål om å forbedre avkastningen på investert kapital til doble sifre og å doble inntjening-pr-aksje innen 2017.

«Vi har troen på de nye målene og oppgraderer derfor vår anbefaling av aksjen fra hold til kjøp og høyner vårt kursmål fra 345 til 440 kroner», skriver meglerhuset.

Swedbank viser også til det langsiktige lønnsomhetsprogrammet til RCCL, men gjør kun små endringer i sine estimater etter rapporten. Meglerhuset tror imidlertid på en langsiktig oppside i inntjening-pr-aksje, og høynet derfor sitt kursmål med seks prosent til 395 kroner.

SEB mener RCL har nådd et vendepunkt i inntjeningsveksten etter et sterkt andre kvartal og en tredjekvartalsguiding som var høyere enn ventet. De høyner sitt kursmål fra 375 til 465 kroner og beholder sin kjøpsanbefaling av aksjen.

RCCL endte opp 1,8 prosent til 383,20 kroner pr aksje, omsatt for 76 millioner kroner.

Svak avslutning

Det ble en negativ avslutning på uken for flere av de store aksjene på børsen. Norsk Hydro og Telenor var begge ned 0,3 prosent, Subsea 7 prosent, DNB ned en prosent og REC Silicon avsluttet ned 0,6 prosent.

Blant de ti mest omsatte aksjene er det kun Yara og PGS som opplever en fremgang på henholdsvis 0,6 og 1,2 prosent.

Også de største børsene i Europa avslutter uken med røde tall. FTSE 100-indeksen i London faller med 0,3 prosent, CAC 40 i Paris går ned 1,2 prosent og DAX i Frankfurt faller 0,9 prosent.

Prisen på et fat nordsjøolje øker til 107,54 dollar, mens prisen på et fat amerikansk lettolje går ned og koster fredag ettermiddag 101,94 dollar.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,65 prosent til 622,19 poeng, omsatt for 2,75 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.