EU-landene ble tirsdag enig om å innføre en rekke bredere økonomiske sanksjoner mot Russland. Eksporten av visse energirelatert utstyr og teknologi til Russland vil være gjenstand for forhåndsgodkjenning av medlemslandene. Eksportlisenser vil imidlertid bli avvist hvis produktene skal brukes til oljeleting og produksjon til dypt vann, oljeleting eller produksjon i Arktis og skiferoljeprosjekter i Russland.

Riggselskapet Seadrill er blant vestlige selskaper med store samarbeidsavtaler med det russiske oljeselskapet Rosneft. Analysesjef Chr. Frederik H. Lunde i Carnegie mener det ikke er gitt at sanksjonene mot Russland vil påvirke avtalen mellom Seadrill, North Atlantic Drilling og Rosneft, men understreker at det øker risikoen for at intensjonsavtalen ikke blir mer håndfast.

- Seadrill handlet kraftig opp på forsommeren da dealen med North Atlantic Drilling og Rosneft ble annonsert. Dette var med på å redusere frykten for mye ledig kapasitet, samt finansiering, sier Lunde til TDN Finans.

Langsiktig partnerskap

I slutten av mai inngikk Seadrill, North Atlantic Drilling og Rosneft en investering- og samarbeidsavtale for å etablere et langsiktig partnerskap med mål om å utnytte mulighetene i Rosnefts offshore- og onshore-prosjekter frem til i hvert fall 2022.

-Det er ikke gitt at sanksjonene mot Russland vil påvirke dealen, men det øker definitivt risikoen for at intensjonsavtalen ikke blir mer håndfast. Det vil eventuelt ikke være første gang en deal med russere ikke blir håndfast, sier Lunde til TDN Finans.

Venter pressemelding

Seadrill opplyste til TDN Finans onsdag morgen at selskapet vil legge ut en pressemelding knyttet til Russland-sanksjonene.

Statoil opplyste til TDN Finans onsdag at når detaljene i de nye sanksjonene er klare vil selskapet bruke tid på å forstå om de eventuelt kan ha noen konsekvenser for dets aktiviteter.

Rammer oljeressurser

USA og EU går sammen om tiltak for å ramme Russlands langsiktige evne til å utvikle nye oljeressurser, skriver The New York Times.

Amerikanske og europeiske ledere går lengre enn sine tidligere tiltak mot russisk bank- og forsvarssektor, i et forsøk på å svekkes Russlands tilgang til vestlig teknologi, idet landet arbeider for å utvinne nye oljereserver fra Arktis, havområder med store vanndybder, samt skiferlag på land.

Målet er ikke å påvirke løpende oljeproduksjon, men å formørke Russlands energifremtid, skriver avisen.

De seneste to tiårs vekst i oljesektoren har sørget for Russlands økonomiske og geopolitiske gjenreising etter Sovjetunionens fall, og har gitt rikdom til den russiske president Vladimir Putins allierte.

Russland produserer om lag 10,5 millioner fat olje per dag, og er blant verdens største produsenter.

Restriksjonene innen energiteknologi vil ikke gjelde for russisk naturgass, som EU-landene er svært avhengige av.

Embetsmenn sier at de nye sanksjonene vil kunne tre i kraft allerede fredag, selv om det trolig vil ta lengre tid å sluttføre de nødvendige juridiske formaliteter.

- Det største fortrinnet vestlige energiselskaper fortsatt har, er deres teknologiske fortrinn. Dette er grunnen til at disse sanksjonene har en mulighet for å oppnå en betydelig effekt, sier Michael A. Levi, energiekspert ved Council on Foreign Relations, til avisen.

Han fremholder at kinesiske selskaper ikke vil kunne tre inn og bistå med skiferteknologi der hvor amerikanske selskaper er blokkert.

- De kan bistå med kapital, de kan bistå med arbeidskraft. De kan ikke fylle noe tomrom på teknologifronten, sier Levi.

Den nye runden med sanksjoner er ifølge avisen et resultat av det amerikanske og europeiske ledere sier har vært en sterk opptrapping fra Russlands side av opprøret i det østlige Ukraina.

- Dette er ment som en streng advarsel, sier EUs rådspresident Herman Van Rompuy og EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso i en felles erklæring tirsdag.

EU-lederne fremholder at «destabilisering av Ukraina, eller av noe annet europeisk naboland, vil ha en høy pris».

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,58 prosent til 616,29 poeng, omsatt for 2,5 milliarder kroner.

Les også:
Har bare timer på å betale milliarder
USA knuser vekst-forventningene
- Store muligheter for enda flere langruter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.