CGG fikk et driftsresultat før engangsposter på 31 millioner dollar i andre kvartal 2014, mot 128 millioner dollar i samme periode året før, skriver TDN Finans.

Omsetningen var 689 millioner dollar, ned fra 1.032 millioner dollar i samme periode i fjor.

Selskapet hadde engangsposter på 230 millioner dollar.

Ordreboken var på 1,1 milliarder dollar pr 1. juli 2014, hvor den marine flåtedekningen var 97 prosent for tredje kvartal og 40 prosent i fjerde kvartal.

Vanskelig

CGG venter at 2014 vil fortsette å være vanskelig, gitt de eksiterende svake markedsforholdene med uforutsigbare investeringsrammer for selskapets kunder, forsinkelser i tildelingen av prosjekter og prispress.

Det sier CGG-konsernsjef Jean-Georges Malcor i en kommentar i selskapets kvartalsrapport fredag.

I denne sammenhengen har CGG besluttet å akselerere og intensivere sine omstillingstiltak i 2014 gjennom å redusere flåten fra 18 til 13 skip innen utgangen av året samt salg av dets Nord-Amerika-virksomhet på land til Geokinetics.

Gitt tiltakene venter selskapet en sekvensiell bedring i resultatet i annet halvår 2014, påvirket av et typisk sterkt fjerde kvartal.

Tiltakene gjør at CGG bekrefter målet om en driftsresultatmarginbedring på 400 basispunkter i 2016.

CGG vil i 2014 gjennomføre en flåtereduksjon til 13 seismikkskip innen utgangen av 2014. Ett skip er allerede tatt ut av drift, ett skip er pensjonert fra seismikkmarkedet, to skip er «derigged» og ett permanent konvertert til kildeskip.

I tillegg vil det gjennomføre en nedbemanning på rundt ti prosent.

Aquisition

CGGs virksomhetsområde Acquisition fikk et driftsresultat på seks millioner dollar i andre kvartal 2014, mot et driftsresultat på 28 millioner dollar samme periode året før.

Virksomhetsområdet omfatter innhenting av seismikk og annen geofysikk fra så vel marine, land, luft og havbunn.

Driftsinntektene for området var 481 millioner dollar i kvartalet, der marine stod for 407 millioner dollar.

Ebitda var 95 millioner dollar, ned fra 121 millioner dollar i fjor.

For Geology, Geophysics & Reservoir (GGR), som omfatter bassengdata, land og marine multiklientdata, fikk selskapet driftsinntekter på 300 millioner dollar, der multiklientinntekter utgjorde 128 millioner dollar.

Driftsresultatet i GGR var 62 millioner dollar og ebitda var 159 millioner dollar.

-Tyngende

Dagens CGG-resultat var overraskende dårlig, og vil trolig tynge seismikkaksjene på Oslo Børs i dag.

Det sier analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier til TDN Finans.

-Nå har vi jo fått resultatene PGS og TGS, som var dårlige, så det var ingen kjempeoverraskelse, men CGG-tallene var allikevel enda dårligere enn man hadde trodd i forkant, sier han.

Olaisen understreker at det særlig var multiklientsalget som kom inn på den svake siden, som var ned nesten 40 prosent fra samme kvartal i fjor. Multiklient sensalg var også veldig negativt, ned nesten 70 prosent fra fjoråret.

-Det verste var imidlertid at letebudsjettene kommer ned også i 2015, i forhold til 2014. Kort summert vil dette tynge seismikkaksjene på Oslo Børs i dag, sier analytikeren.

CGG

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.