En svært overraskende utvikling i prisene på norske konsumvarer bidrar til et rally i den norske kronen mandag formiddag.

I løpet av minutter har kronen blitt styrket rundt syv øre mot euro. Den kraftige reaksjonen skyldes at inflasjonen fortsetter å holde seg på et høyt nivå her til lands.

- I dag er det sterke reaksjoner i kronekursen. Tallet var høyere enn ventet. Kronen styrket seg med 7-8 øre etter at tallene kom, sier Camilla Viland i DNB Markets til DN.

Inflasjon over målet

Kjerneninflasjonen, som er endring i konsumprisene justert for energivarer og avgiftsendringer, steg med 2,6 prosent på årsbasis i juli. Dette er langt over den forventede økningen på 2,0 prosent som norske meglerhus så for seg, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

Norges Bank ser gjerne på kjerneinflasjonen og andre mål på den underliggende prisveksten i forbindelse med rentesettingen. Sentralbanken har som mål at rentesettingen bidrar til å holde inflasjonen nær 2,5 prosent over tid.

Nå er altså prisveksten over dette målet. Det kan isolert sett tale for høyere rentenivå.

Konsumprisindeksen steg med 2,2 prosent på årsbasis i juli. Det var ventet en oppgang på 1,7 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

Sterkere krone

Kronen går sterkere mot alle de store valutaene mandag formiddag:

  • En euro koster i skrivende stund 8,2931 kroner. Det er rundt syv øre mindre enn den gjorde like før inflasjonstallene ble kjent klokken ti i formiddag.
  • Et britisk pund koster 10,40 kroner, mens det gikk for nærmere 10,50 kroner før inflasjonstallene ble sluppet
  • En dollar koster 6,19 kroner, mens den gikk for rundt 6,25 kroner før inflasjonstallene ble kjent
  • 100 svenske kroner koster i skrivende stund 89,99 norske. Før tallene ble kjent kostet hundre svenske i overkant av 90,71 norske.

I rentemarkedet styrker også de korte pengemarkedsrentene seg markert på ifnlasjonstallene. Markedet priser nå inn mindre sannsynlighet for et rentekutt til høsten.

Les også:

Overraskende prisvekst  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.