Statens pensjonsfond Utland, bedre kjent som oljefondet, økte med 192 milliarder kroner mellom april og juni i år.

Det gir en avkastning på 3,3 prosent, der aksjeinvesteringene ga en avkastning på på 4,0 prosent mens avkastningen på renteinvesteringene var 2,0 prosent. Avkastningen på eiendomsporteføljen var 3,0 prosent.

Ser svingninger

Oljefondsjef Yngve Slyngstad påpeker at markedet har blitt tilført mye likviditet, noe som har løftet prisene. Samtidig er det de fremvoksende markedene som har sett den beste avkastningen.

- Markedene er tilført mye likviditet, og det har drevet aktivaprisene oppover. Vi har observert mindre volatilitet i markedene, men vi må være forberedt på svingninger i fondets verdi fremover, sier Slyngstad onsdag.

Han utdyper dette under dagens presentasjon ved å si at på grunn av fondets størrelse, må man være forberedt på at fondet kan svinge med 500 milliarder kroner i en periode på ett til seks år.

Kroneløft

En svakere kronekurs mot flere hovedvaluta økte fondets verdi i tillegg med 132 milliarder kroner i andre kvartal. Samtidig ble fondet tilført 44 milliarder kroner, opplyser NBIM.

Dermed var den samlede endringen i markedsverdi på 368 milliarder kroner i perioden.

- Det er den største økningen i kroneverdien i fondet noensinne, sier Slyngstad.

Per første halvår utgjorde fondet 5478 milliarder kroner, fordelt på 61,3 prosent aksjer, 37,6 prosent rentepapirer og 1,2 prosent eiendom.

 

Utvider ledergruppen

NBIM utvider ledergruppen med seks personer til totalt 12 personer, opplyser selskapet i en melding. En egen ledergruppe opprettes for eiendom, mens investeringsområdene omorganiseres.

En egen lederstilling for kontroll og etterlevelse blir også opprettet.

Tre investeringsdirektører skal ha ansvar for fondets tre investeringsstrategier. Ole Christian Bech-Moen blir investeringsirektør for allokering, Øyvind Schanke for markedseksponering og Petter Johnsen for selskapsinvesteringer.

Vokser

NBIM sikter mot å øke eiendomsinvesteringene med én prosent av fondet hvert år de neste tre årene, opplyser Slyngstad på dagens presentasjon.

Oljefondet har en markedsverdi på omkring 5460 milliarder kroner per i dag, som kan følges løpende på selskapets nettsted.

Fondet har hatt en avkastning på 15,41 prosent siste tolv måneder, 6,64 prosent siste ti år, og 5,84 prosent siden første tilførsel i 1998.

Årlig realavkastning, etter prisvekst og forvaltningskostnader, er henholdsvis 13,26 prosent, 4,22 prosent og 3,75 prosent.

Les også:
Nå oppjusterer oljepessimisten forventningene
Fjerner meglerhus fra økonomisk supermøte
Texas-guvernør siktes for maktmisbruk

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.