Carnegie oppgraderer Lerøy Seafood, Norway Royal Salmon, Grieg Seafood og Marine Harvest til kjøpsanbefaling. Det fremgår av en rapport fra meglerhuset fredag.

Oppgraderingene kommer etter at Nærings- og fiskeridepartementet har økt graden av maksimalt tillatt biomasse (MTB) med seks prosent frem til 31. mars 2015.

Mer laksehjelp fra Regjeringen  

«Dette betyr at lakseprodusentene kan øke biomassen med 40.000 tonn, og utsette høstingen med 30.000 tonn i september», skriver Carnegie, og tar opp lakseprisestimatet for 2014 fra 39 til 41 kroner pr kilo.

Carnegie oppjusterer ventet EBIT (resultat før finans og skatt) og EPS (resultat per aksje) på selskapene for 2014 med henholdsvis 12 og 15 prosent i gjennomsnitt.

For Marine Harvests del settes kursmålet opp fra 83 til 93 kroner. Kursmålet på Lerøy er 258 kroner, NRS 58 kroner og Grieg Seafood 33 kroner.

Carnegie ser fortsatt begrenset potensiale hos Salmar og Bakkafrost, som dermed beholder sine hold-anbefaling.

Fondsfinans mener midlertid at den midlertidige MTB-økningen er negativt for aksjonærene i lakseselskaper, skriver TDN Finans og siterer Intrafish.

- Gir ingen mening

I en oppdatering sendt ut fredag morgen siterer meglerhuset NRS, som sa at «det gir ingen mening å møte lavere etterspørsel med økt produksjon».

- Vi anser dette som negativt for lakseaksjene, og anbefaler redusert eksponering på kort sikt, skriver Fondsfinans.

Kun forskyvning

Fondsfinans mener at endringen vil føre til en økt produksjon på 70.000-100.000 tonn på et senere tidspunkt (på 12 måneders basis), men at det i høst kan føre til reduserte volumer og høyere priser. Men i vinter og vår venter de svakere laksepriser og økt biologisk risiko, skriver Intrafish.

Intrafish viser også til en oppdatering fra Handelsbanken Capital Markets hvor meglerhuset skriver at de er overrasket over beslutningen.

- Uventet

- FHL har over en tid ønsket økt produksjonskapasitet i Norge, og selv om det er en tradisjon for at oppdrettspolitikken blir formet i nært samarbeid mellom bransjen og myndighetene, ventet vi ikke at myndighetene ville midlertidig øke produksjonskapasiteten i en situasjon hvor eksporten til et nøkkelmarked er stengt, for muligens begrense kortsiktig uro i markedet, skriver Handelsbanken i oppdateringen.

Handelsbanken tror at norske oppdrettere vil utsette noe av slaktingen i tredje kvartal, og at volumene i fjerde kvartal og første kvartal kan stige med rundt 20.000-40.000 tonn som følge av MTB-økningen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.