Seadrills guiding for tredje kvartal sammen med litt svake resultater, begrenset informasjon rundt «West Tellus» og at markedsforholdene ser ut til å være utfordrende lenge, tynger aksjekursen onsdag, ifølge analytikere.

- Det er ikke så mange overraskende elementer i rapporten. Markedet er det markedet er, og det er ikke bra for rigger akkurat nå, sier analytiker Truls Olsen i Fearnley Securities til TDN Finans.

Litt svakere utsikter

Olsen synes heller ikke det var overraskende at nybygg blir forsinket, heller ikke at de har en ordrereserve som gir sikkerhet for utbytte i 2015, og ved hjelp av Seadrill Partners inn i 2016.

- Det som er det negative er at tredje kvartal ser litt svakere ut enn man initiellt ventet på grunn av litt ledigtid på rigger, sier Olsen.

Både Olsen og Carnegie mener det ser ut som bruttoresultatet (ebitda) i tredje kvartal blir syv til åtte prosent svakere enn det analytikerne hadde ventet før rapporten.

Seadrill ser ebitda i tredje kvartal omtrent på linje med andre kvartal, som var 640 millioner dollar.

Bedring vil ta tid

Pareto Securities hadde et ebitda-estimat på 690 millioner dollar for tredje kvartal, og mener for øvrig at selskapets markedskommentarer i hovedsak var som ventet.

Olsen i Fearnley Fonds tror i tillegg til guidingen for tredje kvartal at sentimentet i markedet tynger aksjen.

- Det synker inn i markedet at det vil ta litt lengre tid før situasjonen bedres. Avhengig av hvilket syn man har på varigheten, er det mye risiko i forhold til utbytte på litt lengre sikt, sier Olsen.

Carnegie mener den negative aksjekursreaksjonen er berettiget gitt de noe svakere resultatene, lavere guiding enn ventet for tredje kvartal og begrensede kommentarer rundt kontraktsmuligheter for boreskipet «West Tellus», som ligger i opplag.

- Gamle rigger må ut

Trenden er på god drift, og Seadrill leverer ganske godt over tid, mener Olsen i Fearnley, men tror ikke markedsforholdene blir bedre i 2015.

- Ser du noe bedring i rater og markedsbalansen i 2015?

- Nei, svarer Olsen, som tror 2015 blir like utfordrende som 2014.

Olsen tror tilstrammingen i markedet kommer dels an på oljepris og dels kapasitetstilpasninger:

- Med så mange nybygg som kommer inn må man få vekst i oljeselskapenes investeringer, og gamle rigger må ut for å få en markedsbalanse som henger sammen igjen. Det tar tid, og oljeprisen der den er nå fremmer ikke dette, sier Olsen.

Seadrill-aksjen er ned 5,8 prosent til 218,20 kroner, omsatt for 407 millioner kroner som den meste omsatte aksjen på Oslo Børs sålangt onsdag.

Les også:
Markedet straffer Seadrill
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.