Markedene er fortsatt preget av situasjonen i Ukraina , men i USA kom det også flere positive nøkkeltall i dag.

- Dagen i dag har vært som sommeren i komprimert form. Vi har sett at geopolitisk risiko har trukket markedene en vei og bedre økonomiske data en annen. Og obligasjonsmarkedet synes ikke å bry seg om hva som skjer i Europa, sier John Canally, sjefstrategi LPL Financial LLC til Bloomberg.

Bra måned

Både Dow Jones og S&P 500 har nå steget fire uker på rad, den lengste sammenhengende oppturen siden november 2013. De amerikanske børsene fikk sin sterkeste måned siden februar, skriver Bloomberg.

S&P500 har tatt flere rekorder denne uken. Mandag ble den for første gang notert over 2000 poeng, tirsdag fikk den sin siste sluttnotering over denne milepælen. Nå tok den brede indeksen også helg over 2000-streken, og hanket inn nok en rekordnotering.

Også Nasdaq har god utvikling,  og tikket inn til beste notering siden 2000 i dag.

Ber Nato om hjelp

Ukrainas regjering og NATO anklager Russland for å ha sendt soldater og militært utstyr for å støtte opprørerne. Russland avviser dette.

Les: Desperat bønn fra Ukraina til NATO

 

Positive signaler

En time før børsåpning ble privat forbruk i USA rapportert ned 0,1 prosent i juli, mot en ventet oppgang på 0,2 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Ifølge Marketwatch var dette den første gangen med nedgangen i forbruket i USA på seks måneder, noe som komme til å tynge BNP-veksten i tredje kvartal.

Private inntekter steg 0,2 prosent i samme periode, som var litt svakere enn den ventede oppgangen på 0,3 prosent.

Like etter åpningen ble den amerikanske innkjøpsindeksen Chicago PMI (Chicago Purchasing Management Index) sluppet. Den var 64,3 i august, mot ikke-reviderte 52,6 måneden før.

Det melder Bloomberg News fredag.

På forhånd var det ventet en indeks på 56,5, ifølge en sammenstilling foretatt av Bloomberg News, meler TDN Finans.

 

Den endelige amerikanske forbrukertillitsindeksen fra University of Michigan ble også sluppet fredag, den var på 82,5 i august.

Det var ventet en indeks på 80,0, ifølge Bloomberg News, fra den foreløpige indeksen som var 79,2 poeng, melder TDN Finans.

Svak prisvekst i Europa

I dag ble det også sluppet statistikk som viste at inflasjonen i Europa var på knappe 0,3 prosent i august.

Dette blåste nytt liv i forventningene om at den europeiske sentralbanken (ESB) vil gripe inn for å skape vekst i eurosonen.

ESB-sjef Mario Draghi la under Jackson Hole-konferansen forrige fredag vekt på at det har vært et fall i inflasjonsforventningene i eurosonen, og han sa at Den europeiske sentralbanken ESB vil bruke alle tilgjengelige verktøy for å sikre prisstabilitet på mellomlang sikt.

 

Opptur for Tesla

Tesla-aksjen steg over to prosent etter at selskapet meldte at det har inngått en avtale med China Unicom om å ha ladestasjoner ved China Unicoms butikker i nær 100 kinesiske byer.

 

 

Nøkkelindeksene ved stengetid på Wall Street:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.