Oslo Børs starter uken i positivt terreng og trosser dermed økt spenning i Ukraina og bekymring for rusk i Kinas vekstmotor.

Det amerikanske aksjemarkedet er stengt på grunn av Labor Day.

Kina-skuffelse

Aktivitetsindeksen som storbanken HSBC utarbeider for veksten i Kina var 50,2 poeng i august, mens 50,3 var ventet, ifølge TDN Finans.

Selv om en indeks over 50 indikerer tiltakende aktivitet, anses dette som en svekkelse på den ventede veksten i verdensøkonomien.

Ser man nærmere på underindeksene, falt nye ordrer til 53,2 fra 54,2, mens eksportordrene var ned til 50 fra 50,8 i juli. Nye ordrer var ned til 51,3 fra 53,3 over samme periode. Samtidig øker varelagrene.

Ser nedsiderisiko

Selv om balansen mellom nye ordrer og lager ikke antyder en nedgang i aktivitsindeksen i de kommende månedene, viser dagens tall at Kinas økonomi har mistet noe fart og at produksjonen kan ha passert toppen, mener Danske Bank.

"Sålangt har synet vårt vært at produksjons-PMIen vil være svak i september/oktober rundt 52. Toppen synes å ha kommet litt tidligere. Av den grunn er det nå også en nedsiderisiko for vårt BNP-vekstanslag", skriver meglerhuset i en oppdatering mandag.

Danske Bank estimerer en kvartalsvis vekst på 8,2 prosent annualisert, 9 prosent i tredje kvartal og 7,8 prosent i fjerde kvartal.

Tiltakende spenning i Ukraina

Ukrainske regjeringsstyrker tapte søndag ytterligere terreng overfor russiskstøttede opprørsstyrker i harde kamper i østlige deler av Ukraina, melder TDN Finans som viser til The Wall Street Journal.

Avisen fremholder at de harde kampene skjer dagen etter at EU-ledere truet med å iverksette ytterligere sanksjoner mot Russland, hvis landet ikke slutter å støtte opprørerne.

Kutter Statoil-kursmål

Oljeselskapet Statoil bidrar til å løfte Oslo Børs og stiger over én prosent.

Morgan Stanley har imidlertid kuttet kursmålet på aksjen fra 206 til 189 kroner, ifølge TDN Finans.

Meglerhuset opprettholder en "likevekt"-vurdering på aksjen.

Statoil stiger 0,98 prosent til 175,70 kroner.

Skrell for Subsea 7

Undervannsrørlegger Subsea 7 er markert ned.

Deutsche Bank nedgraderer aksjen fra hold til salg, ifølge TDN Finans.

Aksjen er ned 2,6 prosent til 100,30 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 0,50 prosent til  613,90 poeng.

Les også:
Forbløffende fakta om Warren Buffetts suksess og rikdom
Asia i dag: - Betydelig nedsiderisiko i Kina  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.