Acta-gründer Fred Anton Ingebrigtsen og seks andre ble dømt til mellom ett og ni års fengsel i Norges største innsidesak. Det har tatt to år å komme i gang med ankesaken.

I det som er kalt  landets største innsidesak erklærte både hovedtiltalte Fred A. Ingebrigtsen og de seks medtiltalte ingen straffeskyld i henhold til tiltalen da ankesaken startet i Gulating lagmannsrett i Stavanger i dag.

I november 2012 dømte Stavanger tingrett Ingebrigtsen til ni års fengsel. Seks andre menn, blant dem Ingebrigtsens svoger og halvbror, ble dømt til mellom ett og seks års fengsel for sine roller i saken.

Da rettens administrator, lagdommer Rolf Strøm, hadde lest opp den omfattende tiltalebeslutningen spurte han hver enkelt av de tiltalte om de erkjenner straffesyld. Samtlige  svarte nei.

Statsadvokat Birgitte Budal Løvlund sa i sitt innledningsforedrag at Fred A. Ingebrigtsen anses som hovedmannen i innsidesaken, og at hver enkelt medtiltalt er medvirkere.

-De omfattende handler i Acta-aksjen som danner grunnlaget for tiltalen mener påtalemyndigheten kan knyttes til Ingebrigtsen, til tross for at de er gjort i de medtiltaltes navn, sa Budal Løvlund.

Hun viste til at Ingebrigtsen var underlagt særlige begrensninger som gjelder for ansatte i verdipapirforetak og at han var avskåret fra å handle med aksjer og derivater, eller opptre som investor.

-Ingebrigtsen hadde inngått  avtale med medgründer Alfred Ydstebø om at han kun skulle kunne handle Acta-aksjer gjennom deres felles selskap Spring. Dette var en avtalemessig handelshindring, sa aktor.

Hun sa at Ingebrigtsen var primærinnsider i Acta, og at primærinnsidere må sende børsmelding til markedet om enhver handel.

-Vår tiltale beskriver hvordan Ingebrigtsen har omgått disse handelshindre ved å bruke stråmenn, de medtiltalte, for å unngå å opplyse markedet om at han hadde tradet i eget selskap, sa Budal Løvlund.

Aktor sa også at at Ingebrigtsen ikke meldte om handler til Oslo Børs som var foretatt i medtiltaltes navn, og at dette er markedsmanipulasjon.

-I tillegg mener påtalemyndigheten at reglene om tilbud og flaggeplikt er overtrådt, sa hun.

Budal Løvlund understereket at hvis noen skal kunne dømmes for innsidehandel må det foreligge innsideinformasjon.

-Retten må ta stilling til om det forelå innsideinformasjon i de aktuelle periodene tiltalen beskriver, sa Budal Løvlund.

Det er over seks år siden Ingebrigtsen ble pågrepet og siktet for å ha misbrukt innsideopplysninger til ulovlig aksjehandel fra 2004 til 2008. Tingretten mente han og hans medhjelpere manipulerte kursutviklingen på Acta-aksjen, i strid med regler i verdipapirhandelloven. Børshandelen tilsvarte over 3 milliarder kroner, omtrent 10 prosent av Acta-aksjene som ble omsatt i fireårsperioden.

 Retten har nå tatt lunsjpause.

Les også:

Sparer tid uten papirer dnPlus

  Full strid om avlytting (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.