Første statsadvokat Hans Christian Koss i Økokrim sammenlignet innsidehandel med doping i idretten da aktoratet fortsatte sitt innledningsforedrag etter lunsj.

-Det er også mye av grunnen til at innsidehandel er forbudt. Innsideregelverket har til formål å sikre at markedet forblir rettferdig, fremholdt Koss.

Acta-gründer Fred Anton Ingebrigtsen og seks andre ble dømt til mellom ett og ni års fengsel i Norges største innsidesak. I ankesaken som startet tirsdag i Gulating lagmannsrett i Stavanger erklærte både hovedtiltalte Fred A. Ingebrigtsen og de seks medtiltalte ingen straffeskyld.

Les også: - Brukte stråmenn  

Underveis spilte aktoratet av noen meglersamtaler som eksempler på terminhandel.

Da medtiltalte Johnny Bondestad i januar 2007 hadde kjøpt over 600.000 Acta-aksjer for 18 til 19 millioner kroner  gjennom DnB Nor Markets fortalte han megleren at  ”målet vårt er klart. Vi skal opp i en million aksjer”.

Megleren svarer  at har synes dette er såpass risikabelt at han ikke skjønner at det kan være lurt.

-Jeg synes nesten det er galskap å ta så mye. Da er du innenfor de 25 eller 30 største aksjonærene i Acta og du er en  stor driver av kursen, sa megleren.

-Vi kommer ikke med ytterligere merknader til disse meglesamtalene nå, sa aktor, Birgitte Budal Løvlund.

Koss og  Budal Løvlund brukte resten av dagen til å gi retten en opplæring i forskjellige sider ved verdipapirmarkedet.

-Dysfunksjonelle markeder kan være ekstremt skadelige. Ikke slik at det de står tiltalt for her kan true den norske velferden. Men effektiv kontroll og straffeforfølgning er med på å beskytte dette, sa Koss.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.