Finanskonsernet Agasti har inngått forlik med 24 saksøkere som har reist søksmål mot datterselskapene Acta Kapitalforvaltning og Acta Asset Management for totalt 53 millioner kroner.

Forliket vil belaste selskapets resutlat for tredje kvartal med 12 millioner kroner, opplyser Agasti en melding mandag.

«Partene er enige om å holde detaljer i forliksavtalene konfidensielle», heter det.

- Gamle saker

Kommunikasjonsdirektør Tor Arne Olsen opplyser at samtaler mellom partene ble initiert i forrige uke og at man kom til enighet i helgen. De individuelle forholdene skriver seg fra 7-10 år tilbake og er ifølge ham «svært ulike». 

Agasti-toppen er imidlertid taus om forlikets størrelse og hvilke investeringer det gjelder.

- Dette er veldig gamle saker. Ingen av dem som har vært involvert i dette er ansatt i dag, sier Olsen til DN.

- Alltid en risiko

Han legger til at de 24 sakssøkerne hadde i forkant gjort felles sak mot Agasti overfor domstolen, men sålangt ikke nådd frem i rettssystemet. Selskapet frykter imidlertid ikke at forliket skal utløse et skred av nye søksmål.

- Det er alltid en risiko for at et forlik gjør at noen forsøker seg med nye klager, men man setter seg ikke ned og diskuterer forlik uten at det er noe grunnlag for det. Det er noe vi har gjort i noen tilfeller, men i ganske beskjeden grad, sier Olsen.

Av i alt 270 saker som er blitt anlagt mot selskapet i Finansklagenemnda, er 180 per i dag ferdigbehandlet der Agasti har fått medhold i samtlige, påpeker kommunikasjonsdirektøren.

Finanskrisetap

Foruten gjenstående saker, hviler også et søksmål i Sverige over Agasti. Der har omlag 450 investorer gått til sak for tap på obligasjoner utstedt av det fallerte meglerhuset Lehman Brothers, og som i likhet med en rekke andre finansinstusjoner ble solgt av det tidligere Acta-systemet.

- Der har vi fått en uttalelse fra svenske forbrukermyndigheter som sier at vi, og sikkert andre tilsvarende institusjoner, ikke kan holdes ansvarlig for det som skjedde med Lehman. Så vi anser risikoen der som svært liten, sier Olsen.

Selskapet er imidlertid opptatt av å gjøre opp for seg, der det er begått feil, understreker han.

- Vi inngått noen forlik der vi ser at det er begått feil i vårt system tidligere. Men der vi er helt klare på at det ikke er blitt begått noen feil , har det ikke på noen som helst måte vært snakk om å inngå forlik, sier Olsen.

Tidligere Acta

Agasti er tidligere kjent som Acta. Navnebyttet kom etter skandalene som førte til at Acta Asset Management og Acta Kapitalforvaltning mistet sine konsesjoner i 2011 og 2012.

I juni mistet Navigea Securities, ett av Agasti-konsernets tre forretningsområder og som omfatter den gamle Acta-virksomheten, tillatelsen til å drive investeringsrådgivning.

Les: Får ikke lenger lov å yte investeringstjenester

- Er siste kapittel nå skrevet i Acta-sagaen?

- Vi har nå under avvikling hele den tidigere virksomheten til Acta gjennom Navigea Securities. Så forretningsmessig er vi i ferd med å avvikle det gamle Acta-systemet, sier kommunikasjonsdirektøren.

Les også:
Stenger lånemarkedene for russiske oljeselskaper
Tøffere investorer sender oljeprisen ned

 

Les også på DN.no nå:

Vil nekte nye naboer vei

Slik behandler du din dovne kollega

Lobbyistene fra helvete  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.