Finanstilsynet har mandag oversendt brev til Finansdepartementet med anbefalinger om hvilke permanente tiltak og overgangsregler norske forsikringsselskaper må forholde seg til i forbindelse med innføringen av Solvens II-regelverket.

Dette er et regelverk som regulerer hvor solide livselskapene må være.

Stadig økende levealder og et lavt rentenivå gjør at det er blitt stadig mer krevende for selskapene å oppfylle sine forpliktelser om å utbetale pensjon og andre ytelser til sine kunder.

  • Blant anbefalingene fra Finanstilsynet er at selskapene får bruke en generell overgangsperiode på 16 år for å oppfylle de nye og strengere kravene.

Men selv om selskapene generelt får 16 år på seg, så vil Finans­tilsynet «legge vekt på å følge opp og sikre at tiltak blir iverksatt, slik at selskapene så snart som mulig kan oppfylle solvenskravet uten bruk av overgangsregelen».

  • Finanstilsynet tilrår også at selskapene kan bruke en høyere rente enn de risikofrie markedsrentene ved å anvende såkalt volatilitetsjustering. Dette betyr at forpliktelsene blir lavere enn de ellers ville blitt.

Ifølge bransjeorganisasjonen for norske banker og forsikringsselskaper Finans Norge vil anbefalingen fra Finanstilsynet bety at norske selskaper får bruke de samme overgangsreglene og unntakene som sine europeiske konkurrenter.

- Vi er tilfreds med at Finanstilsynet bruker sin nasjonale handlefrihet, på lik linje med resten av Europa. Dette er en viktig avklaring, og tiltak som vil kunne få stor effekt på robustheten til pensjonsordningene, sier administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer i en pressemelding fra Finans Norge mandag.

Det er opp til tilsynsmyndighetene i det enkelte land å godkjenne bruken av de viktigste tiltakene og overgangsreglene for innfasing av Solvens II-regelverket.

– Vi er tilfreds med at Finanstilsynet har benyttet handlingsrommet, og gitt norske forsikringsselskaper samme utgangspunkt for tilpasning som i andre europeiske land. Det er nå viktig at Finansdepartementet følger opp Finanstilsynets anbefalinger og næringens innspill til påkrevde endringer i de norske virksomhetsreglene for fripoliser. Vi vil nå gå nøye igjennom brevet fra Finanstilsynet, og se nærmere på de vurderingene Finanstilsynet har gjort, samt se nærmere på øvrige forhold som tas opp i dagens brev, sier Kreutzer.

Les også:

DNB Livsforsikring: Nye regler koster 2,2 milliarder

Krever konkret plan fra livselskapene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.