Flere oljeserviceaksjer falt, mens Statoil og Telenor var blant aksjene som ledet Oslo Børs opp fredag.

Riggselskapet Seadrill, der den investor John Fredriksen er største eier, var blant tungvekterne med størst nedgang.

Aksjen falt hele tre prosent etter at EU og USA fredag innførte nye og hardere sanskjoner mot Russland.

Seadrill er blant vestlige selskaper som kan rammes av sanksjonene. Seadrill tirret både amerikanske og europeiske ledere da selskapet i juli plasserte riggen West Alpha i russisk farvann.

Seadrill la seg også ut med både EU og USA da selskapet signerte seks kontrakter med Rosneft 29.juli, dagen før den foreløpig siste runden med økonomiske sanksjoner mot Russland ble iverksatt.

EUs forbud om å direkte eller indikerte levere tjenester til oljeleting og produksjon på dypt vann eller i arktiske strøk i Russland skal ikke berøre en kontrakt eller rammeavtale inngått før 12. september.

Det fremgår av EUs offisielle tidsskrift «L 271» datert 12. september.

«Forbudene i paragraf 1 skal ikke berøre gjennomføringen av en forpliktelse som følge av en kontrakt eller en rammeavtale inngått før 12. september 2014 eller tilknyttede kontrakter som er nødvendige for gjennomføring av slike kontrakter», heter det.

Seadrills finansdirektør Rune Magnus Lundetræ sier selskapet må vurdere situasjonen.

- Vi må vurdere situasjonen. Vi kan ikke si noe om eventuelle implikasjoner ennå, sier Lundetræ til TDN Finans fredag.

Seadrill falt tre prosent til 201,40 kroner. Aksjen ble mest omsatt på Oslo Børs fredag med 549 millioner kroner.

Nedtur for PGS

Petoleum Geo-Services var blant oljeserviceaksjene som falt mest fredag. RS Platou Markets kutter kursmålet på PGS-aksjen fra 12 til 4 dollar og nedgraderer anbefalingen fra kjøp til selg.

Slik Platou-analytiker Jørgen Land forstår det, nærmer prisingen i det europeiske markedet for den kommende vintersesongen seg kontantkostnadsnivået, og operatører legger moderne, operasjonelle ti-streamersfartøy i «varmt» opplag.

«Vi venter derfor at det blir en tøff vinter. Vi ser ingen rask fiks gjennom å redusere tilbudet, ettersom den gjenværende kapasiteten er betydelig mer effektiv og man derfor vil trenge en solid økning i etterspørselen for å få en tilstramming markedet», heter det.

Platou kutter sine eps-anslag på PGS for 2015-16 med rundt 60 prosent, som er en refleksjon av de forsinkede nybyggene, båtene i opplag og nedgraderingen av de mindre avanserte båtene.

«Vi tar et mer forsiktig syn på seismikketterspørselen i 2015, og venter en nedgang på fem prosent, som fører til at vi tar ned dagrateestimatet med elleve prosent på årsbasis for 2015», heter det videre.

Meglerhuset konkluderer at den nåværende oppbremsingen i markedet vil ta tid for å snu. og at det er begrenset med triggere for PGS i tiden fremover.

PGS endte ned 4,4 prosent til 43,21 kroner på Oslo Børs, omsatt for 169 millioner kroner.

Salgsløft

Statoil meldte fredag morgen om nedsalg i Aasta Hansteen, Asterix og Polarled, samt uttredelse av Gjøa og Vega. Nyheten er klart positivt for selskapet, ifølge analytikere.

Citi Research Equities mener at Statoil oppnådde en attraktiv pris, og da særlig med tanke på de høye investeringsforpliktelsene (capex) som nå er frigitt.

«Vi mener dette gir Statoil økt fleksibilitet i balanseregnskapet, og gir økt sikkerhet rundt Statoils evne til å levere på nåværende capex-guiding for perioden 2014-16», heter det.

Citi-analytikerne mener også at salget kan føre til at Statoil starter tilbakekjøp av aksjer, noe konsernsjef Helge Lund i Statoil tidligere har uttalt kan trigges av transaksjoner.

Analytiker Trond Omdal i Pareto Securities viser til at konsulentselskapet Wood Mackenzie har verdsatt eiendelene til 600 millioner dollar, mot en realisert transaksjonsverdi på 1.300 millioner dollar, som impliserer et pris/bok-forhold på 2,6.

«Statoil handles for øyeblikket til en aksjekurs som gir pris/bok på 1,5, mens en pris/bok på 2,0 vil bety en kurs på 230 kroner. Derfor mener vi prisen er svært positiv, betydelig over både bokverdi og Wood Mackenzie's verdsettelse», skriver Omdal.

Han nevner at salget av eiendelene i de produserende feltene Gjøa og Vega trolig vil redusere Statoils produksjon med 15.000 fat pr dag i 2015.

Analytiker Teodor Sveen Nilsen i Swedbank mener en direkte verdivurdering har begrenset betydning, da avtalen inkluderer en stor del infrastruktur, men understreker at den trolig vil ha en positiv effekt på roace og at den øker sannsynligheten for redusert capex-guiding over de kommende årene.

Ifølge Swedbank impliserer salgene en reduksjon i Statoils capex-forpliktelser på 1,8 milliarder dollar i perioden 2014-2020, og ser derfor en nedjustert capex-guiding for 2015 som sannsynlig.

«Avtalen er definitivt positiv for Statoil-aksjen», konkluderer Nilsen.

Statoil sluttet opp 0,5 prosent til 176,4 kroner, omsatt for 453 millioner kroner.

Oppgraderte Telenor

Telenor var også blant aksjene med god utvikling fredag.

ABG Sundal Collier oppgraderer sin anbefaling på Telenor fra hold til kjøp. Seksmånederskursmålet oppjusteres fra 152 kroner til 156 kroner.

Analysesjef Ole Petter Kjerkreit i ABG Sundal Collier venter en relativ god utvikling i aksjen fremover og viser til:

1) Sunn driftsmessig fremgang og det sterke markedsforholdet i Norden i andre kvartal ventes å vedvare i tredje kvartal.

2) Historisk sett har Telenor-aksjen ofte utviklet seg bemerkelsesverdig sterkt rundt rapporten for tredje kvartal.

3) Aksjen har blitt dårlig belønnet for å ha slått estimatene i sektorsammenheng den seneste tiden.

4) Rabatten til summen-av-delene-verdsettelsen på rundt ti prosent utmerker seg i Norden.

Telenor steg 1,4 prosent til 145,80 kroner, omsatt for 280 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,45 prosent til 613,87 poeng, omsatt for 3,3 milliarder kroner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.