Manda falt ojeservice-aksjene på Oslo Børs, tynget av fortsatt svak utvikling i riggaksjen Seadrill. Statoil var blant aksjene som steg på en negativ Oslo Børs mandag.

Bekymret

Seadrill-aksjen falt 3,2 prosent mandag, og aksjen har dermed falt åtte dager på rad.

Morgan Stanley er blant meglerhusene som er bekymret for det John Fredriksen-dominerte riggselskapets utbyttekapasitet som følge av en oljepris under 100 dollar, svakt riggmarked og usikkerhet rundt avtalen med Rosneft.

Morgan Stanley opprettholder estimatet om et utbytte på fire dollar aksjen i sine modeller, men tar ned kursmålet til 39 dollar fra tidligere 48 dollar for å reflektere usikkerhet for kutt i tiden fremover, ifølge en oppdatering datert mandag 15. september.

«På tross av høy giring, tror vi fremdeles på Seadrills' evne til å overkomme et finansieringsgap gjennom finansiering med sikkerhet i eiendeler, salg til Seadrill partners og andre selskapstranaksjoner», skriver meglerhuset.

«Men samtidig modellerer vi nå for flatt utbytte gjennom 2016 mot vår tidligere forventning om utbyttevekst på 0,01 dollar i hvert kvartal etter andre kvartal 2015.», heter det.

Videre skriver Morgan Stanley at Seadrills avtale med Rosneft på potensielt 4,25 milliarder dollar representerer rundt 20 prosent av konsolidert ordrereserve med en betydelig premie i forhold til dagens marked.

«Rosnefts Arktisk-Russland-ekspansjon er ikke bare viktig for Seadrill og North Atlantic Drilling, det påvirker også global etterspørsel etter rigger på kort sikt. Derfor kan feilslåtte kontrakter som følge av sanksjonene ytterligere svekke et allerede overforsynt riggmarked samt tynge sentimentet for SDRL/NADL ytterligere.» mener Morgan Stanley.

Høyner kursmål

Swedbank høyner kursmålet på Statoil-aksjen fra 175 til 200 kroner og oppgraderer anbefalingen fra nøytral til kjøp etter lisenssalget til Wintershall.

Swedbank-analytikerne mener Statoil-aksjen i prinsippet er fullt verdsatt, men ser likevel mer potensial for oppside enn nedside, og viser til en rekke viktige aspekter.

For det første viser Wintershall-avtalen, ifølge Swedbank, at Statoil faktisk leverer på den uttalte strategien. Videre tror meglerhuset at transaksjonen kan føre til redusert capex-guiding for 2015 og fremholder at Statoil-aksjen har prestert dårligere enn sine konkurrenter de seneste månedene.

Swedbank mener avtalen er inngått på svært gode vilkår sett fra Statoils standpunkt, men understreker at Wintershall-avtalen alene ikke er stor nok til å gi en betydelig effekt på roace-anslaget for 2015.

«Signalet Statoil gir gjennom å kvitte seg med lavmarginseiendeler er imidlertid viktigere. Dette passer med den uttalte verdi-over-volum-strategien perfekt», heter det i Swedbank-oppdateringen.

«Hovedrisikoen i det korte bildet er 2014-estimatene. Den svake oljeprisen så langt i tredje kvartal kan trigge negative anslagsendringer før den kommende delårsrapporten for tredje kvartal», heter det.

Danske Bank Markets høyner også sitt tolvmåneders kursmål på Statoil. De gjentar kjøpsanbefaling og setter kursmålet til 205 kroner.

Også Danske-analytikerne viser til Wintershall-avtalen, og mener at prisen er attraktiv, bedrer kontantstrømmen på kort sikt og øker sannsynligheten for økt direkteavkastning.

Videre mener de at salget har positive virkninger for Statoils portefølje, ettersom capex blir prioritert til prosjekter med høyere ventet avkastning.

Statoil endte opp 0,6 prosent til 177,40 kroner per aksje mandag, omsatt for 480 millioner kroner.

Aker-kontrakt

Aker Solutions har fått en kontrakt for skipet «Aker Wayfarer» med Petrobras med varighet på fem år. Kontrakten har en verdi på 465 millioner dollar.

Kontrakten vil starte innen fjerde kvartal 2016, og har en opsjon på forlengelse på fem år. Skipet skal bli utstyrt som et støttefartøy for subseautstyr (SESV) på et verft i Norge.

«Aker Wayfarer» er en del av virksomhetsområdet Aker Oilfield Services som blir en del av Akastor etter selskapet splittes i slutten av september.

Aker Solutions' nylig inngåtte avtale med Petrobras for «Aker Wayfarer» reflekterer kostnadene for den nødvendige ombyggingen av skipet til et SESV-fartøy, sier kommunikasjonssjef Bunny Nooryani i Aker Solutions til TDN Finans mandag.

Ellers er det fortsatt usikkerhet rundt skipets planer frem til oppstart av kontrakten i fjerde kvartal 2016.

- Det er ikke avklart nøyaktig når skipet skal på verft, men trolig rundt årsskiftet 2015/16. Inntil den tid vil Aker Wayfarer fortsette å operere i offshore-konstruksjonsmarkedet. Skipet avslutter i disse dager en kontrakt med Subsea 7, og det jobbes med å finne nytt arbeid til det, sier Nooryani til TDN Finans.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,31 prosent til 611,99 poeng, omsatt for 3,1 milliarder kroner.

Les også:
- Jeg har vel ikke noen historikk for å lansere ting jeg ikke tjener penger på
Rømmer fra høye Oslo-priser
Iphone 6 til Norge i september (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.