Konsulentselskapet har undersøkt pengebeholdningen og den fremtidige strategien til 271 børsnoterte bedrifter i EMEA-regionen (Europa, Russland og Baltikum, Midtøsten og Afrika).

Fem av selskapene er norske, og disse skiller seg særlig ut på ett punkt:

- Norske selskaper er mer tilbakeholdne når det kommer til å investere enn andre. Rapporten tyder også på at norske bedrifter betaler ut mer til eierne. Alt i alt fremstår de som ekstra forsiktige, forteller Enger.

Han mener funnet gir grunn til bekymring.

Risikerer å tape posisjoner

Børsnoterte selskaper i EMEA har nesten 8 trillioner kroner på bok, en økning på 2 trillioner siden 2007, viser den ferske rapporten.  Over halvparten av de største bedriftene vil investere i løpet av de neste 12 månedene.

- Du har altså et marked hvor selskapssektoren har store ressurser. Planene handler om å  bygge ny vekst og ta posisjoner, slår Enger fast.

- Hvis resten av verden bygger posisjoner og vi er tilbakeholdne, blir vi marginalisert over tid. Vi risikerer rett og slett å tape kampen om posisjoner, mener han.

Bekymringen forsterkes av at en stadig større del av de europeiske selskapenes investeringer rettes mot nærområder i Europa.

- EU og Nord-Amerika blir mer attraktive for investorer, mens interessen for BRIC-landene synker. Det skyldes trolig at selskapene er blitt mer forsiktige med å ta nye risikoposisjoner, samtidig som de er opptatt av å videreutvikle sine kjernemarkeder.  Dette er en klar endring i forhold til tidligere, sier Deloitte-partneren.

Han retter igjen en advarende pekefinger mot de norske selskapene:

- Vi har sett hvor krevende det blir for norsk industri når kronen svekker seg mot euroen. Dersom våre europeiske konkurrenter også investerer mer enn oss i produktivitets- og produktutvikling, kan situasjonen bli svært vanskelig.

Prioriterer kompetanseutvikling

Selskapene som er undersøkt i rapporten «Cash to Growth» er anonymisert. Ifølge Enger er riktignok de fleste store sektorene på Oslo Børs med. Utvalget er således representativt, hevder han.

I tillegg til å peke på forskjellene i investeringsviljen, trekker Enger frem funnet som viser at kursing og utvikling av mennesker generelt er prioritert for å øke produktiviteten.

- Arbeidsstyrken blir eldre. Kampen for å få tak i og beholde den riktige kompetansen øker. Det øker villigheten til å investere i medarbeidere, sier han. 

- Dette er en ny trend som kan bidra til å svekke selskaper som ikke følger med på utviklingen. Her viser imidlertid undersøkelsen at de norske bedriftene prioriterer kompetanseutvikling like mye som andre, sier Enger.

Les også:

Tjener halv milliard på Get-salg

Rømmer fra høye Oslo-priser  

Liker late ledere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.