Investorene venter på rentebeslutningen til den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed), som legges frem onsdag kveld klokken 20.00 norsk tid.

Sentralbanksjef Janet Yellen vil holde en pressekonferanse en halv time senere.

Det er særlig formuleringen «betydelig periode» som aktørene vil se etter, påpeker DNB Markets overfor TDN Finans.

Formuleringen viser til hvor lenge renten børe holdes på dagens nivå etter sentralbanken har avsluttet verdipapirkjøpene. Sentralbanksjef Janet Yellen sa på sin første pressekonferanse at en betydelig periode er på rundt seks måneder.

- Den uttalelsen fikk litt mye oppmerksomhet, og hun tok klart forbehold om at dette vil avhenge av utviklingen i arbeidsmarkedet og inflasjonen. Det gjelder fortsatt, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets til TDN Finans.

Venter videre nedtrapping

Ifølge estimater hentet inn av Bloomberg News venter 100 av 101 økonomer at renten holdes uendret i intervallet 0 til 0,25 prosent, mens den siste venter en økning til 0,50 prosent.

Samtidig venter samtlige 36 økonomer Bloomberg News har spurt at verdipapirkjøpene fortsettes å trappes ned med ti milliarder dollar til totalt 15 milliarder dollar.

I referatet fra rentemøtet som var 17. til 18. juni viser Fed til at verdipapirkjøpene blir avsluttet i oktober, med forbehold om at den økonomiske utviklingen er slik rentekomitéen ser for seg.

DNB Markets tror det mest sannsynlig ikke blir noen store justeringer i kommunikasjonen onsdag.

Sjeføkonom Magnussen tror riktignok den mest aktuelle endringen vil være at sentralbanken fjerner hele «betydelig tid»-formulering og heller knytter renteoppgangen til utviklingen i arbeidsmarkedet.

- Fed har de seneste årene vært veldig forsiktige, og stadig antydet at det tar lang tid før renten settes opp og at det vil skje gradvis. Hvis det mønsteret fortsetter, vil det ikke bli noen endringer i kveld på formuleringene heller, sier han.

På den andre siden viser Magnussen til at det har vært god utvikling i økonomien den seneste tiden.

- Arbeidsmarkedet har utviklet seg sterkt, inflasjonen har kommet opp og stadig flere har fremskyndet forventningene om når renten skal komme opp, sier Magnussen.

Kan komme reaksjoner

Markedet har priset inn en mindre renteoppgang enn det Fed selv har lagt til grunn.

- Uttalelsene fra Fed om økonomien og tidspunktet for renteøkning er veldig viktig, sier fondsforvalter Pierre Mouton I Notz, Stucki og Cie til Bloomberg News før børsåpning.

- Yellen må forbli vag om tidspunktet. På kort sikt er det beste scenarioet at Fed sier at de ikke vil sette opp renten på lang tid, men samtidig går økonomien veldig bra, mener han.

Magnussen i DNB Markets tror klarere signaler om renteøkning vil gi en renteoppgang i markedene.

- Da kan markedene prise inn en raskere oppgang, og da kan også valutamarkedet reagere og dollaren kan styrke seg en del hvis det blir resultatet. Aksjemarkedet kan kanskje reagere negativt på en sånn melding ettersom de ønsker at rentene skal være lave lengst mulig, sier han.

Slik åpner nøkkelindeksene i USA onsdag (klokken 15.35 norsk tid)

  • Dow Jones - opp 0,09 prosent til 17.148 poeng.
  • Nasdaq Composite - opp 0,22 prosent til 4.563 poeng.
  • S&P 500 - opp 0,17 prosent til 2.002 poeng.

Følg utviklingen her

Les også:
Dette får to konsekvenser for boligmarkedet
Han gir deg ikke rentekutt, men det kan banken din gjøre
Kinesisk luksus: Suite til en million kroner natten og 30 Rolls Roycer  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.