Oslo Børs steg torsdag med blant annet oppgang for oljeselskapet DNO International.

Seismikkselskapet Petroleum Geo-services var blant aksjene som trakk ned.

Venter nedjustering

Carnegie venter at Petroleum Geo-Services vil rapportere svake tall og nedjustert guiding i den kommende delårsrapporten for tredje kvartal.

Meglerhuset kutter kursmålet fra 57 til 40 kroner som en refleksjon av dette.

Carnegie understreker at seismikkmarkedet fortsetter å være utfordrende, med betydelig dagratepress i kontraktmarkedet, og at situasjonen kan bli enda verre i 2015.

PGS sluttet ned 3,6 prosent til 40,10 kroner, omsatt for 151 millioner kroner.

Venter maktdelingsavtale

DNO, som utvinner olje i den kurdiske provinsen i Nord-Irak, steg på sin side 3,6 prosent til 20,67 kroner, omsatt for 175 millioner kroner.

Analytiker Trond Omdal i Pareto Securities ser økt sannsynlighet for en maktdelingsavtale mellom den irakiske regjeringen i Bagdad og de kurdiske regionale myndighetene i Nord-Irak (KRG).

- Vi tror jo det vil komme en avtale, sier Omdal til TDN Finans torsdag.

Han viser blant annet til at KRG-president Massoud Barzani skal i møter med den nye irakiske regjeringen kommende uke.

- Det er mulig at de vil komme til enighet allerede da. Man var jo ganske nær en avtale helt tilbake i april. At det ikke ble signert noen avtale den gang hadde litt med at kurderne ikke stolte på Maliki og ønsket å bli kvitt ham, sier Omdal.

Tro på Kina

Et annet element Pareto-analytikeren vektlegger, er at Kina skal være villig til å ta store volumer kurdisk olje. Det rapporteres om at Beijing er i samtaler med KRG om så mye som fire millioner fat olje.

- Dette legger press på Bagdad. Hvis Kina sier ja, begynner Bagdads kamp for å prøve å stanse eksporten fra Ceyhan å nærme seg forgjeves, sier Omdal til TDN Finans.

Videre viser han til at det kinesiske statsoljeselskapet Sinopec også er storeier i det betydelig Taq-Taq-feltet i Kurdistan.

- Vi ser det som svært sannsynlig at kineserne ikke lar seg true av Bagdad, sier Omdal.

Samlet sett ser han nå høyere sannsynlighet for at en avtale blir inngått.

Kritisk nivå

Et annet element som Bagdad trolig har i tankene er at den kurdiske oljeproduksjonen begynner å nærme seg et kritisk nivå.

- Rørledningeksporten er nå på rundt 250.000 fat olje, og når DNO får på plass den nye rørledningen kommer mann opp til 350.000, i alle fall på enkelte dager. Så da begynner man å nærme seg denne magiske grensen KRG har veldig fokus på, sier Omdal.

Analytikeren viser da til grensen på rundt 400.000 fat olje per dag, som vil være nær 17 prosent av den totale irakiske eksporten, som ligger rundt 2,5 millioner fat per dag.

Ifølge vilkårene i avtalen fra 2004 skal KRG nemlig tildeles 17 prosent av Bagdad-regjeringens budsjett, så når man når denne produksjonsterskelen vil egenproduksjonen potensielt være like bra som det man får fra Bagdad. KRG vil dermed kunne bli økonomisk uavhengig av Bagdad, og den praktiske muligheten for kurdisk løsrivelse vil dermed øke betydelig, ifølge Omdal.

- Vi tror det er såpass press fra USA og at Bagdad ser det samme som alle andre, at det nå står mellom enighet eller Kurdisk uavhengighet, konkluderer han.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,30 prosent til 618,97 poeng, omsatt for 3,4 milliarder kroner.

Les også:
Bunnprisgründer i bryggekrangel
Frykter lengre køer og mer utslipp
- Evig lenge til det kommer noen renteøkning (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.