Seadrill falt markert fredag ettermiddag etter at det ble kjent at John Fredriksens tidligere medarbeider Tor Olav Trøim trakk seg for gjenvalg til styret i selskapet.

Til sammen har selskapet falt rundt elleve prosent denne uken.

Nedgraderes

Exane nedgraderer fredag Seadrill fra nøytral til «underperform», og venter et kutt i utbyttet på rundt 50 prosent i 2015 på grunn av store utfordringer i riggmarkedet og selskapets gjeldsbetingelser.

Kursmålet på Seadrill-aksjen nedjusteres samtidig fra 220 til 172 kroner.

«Det svært høye utbyttet virker risikabelt selv om Seadrill får tilgang til de seks milliardene dollar i finansiering de trenger neste år», skriver Exane, og viser til at et kutt i utbyttet på 50 prosent vil frigi rundt en milliard dollar i kontanter.

Utbyttespørsmålet avhenger av gjeldsbetingelsene, og ikke finansieringen, mener meglerhuset.

Rosneft-avtalen

Dersom Rosneft-avtalen ikke går gjennom vil Seadrill få en nettogjeld på 4,5 ganger over kontrakts-ebitda mot slutten av 2015. Meglerhuset viser til at dette er hovedpunktet i gjeldsforpliktelsene.

Selv om Seadrill skulle selge seg ned i Archer og Sapurakencana og gjøre flere MLP-transaksjoner tror de det mest sannsynlig vil komme en reduksjon i utbyttet.

Exane tror svakheten i riggmarkedet vil fortsette frem til slutten av 2016 og at nyhetsstrømmen må bli enda mer negativ for å være en katalysator for skraping av gamle rigger.

Avmatningen i riggmarkedet mener meglerhuset kan se ut som en sakte versjon av avmatningen i seismikkmarkedet.

«Neste års konkurranse om å slutte rigger vil trolig bli intens. Mange av selskapene er optimistiske om fremtiden, så det kan ta litt tid før riggene pensjoneres, mens nybyggaktiviteten kan ta seg opp ved det første tegn til oppsving», heter det.

Seadrill falt 4,1 prosent til 183,90 kroner, omsatt for 649 millioner kroner.

Marine Harvest steg

Marine Harvest var blant aksjene med god utvikling fredag. Spotprisen på laks går litt oppover sammenliknet med nivået sist fredag. Prisnivået rundt 30 kroner over flere uker har fått etterspørselen opp.

Handelsbanken Capital Markets mener utsiktene til oppdretterne er gode.

Handelsbanken viser blant annet til at Pharmag tidligere denne uken rapporterte det totale vaksinesalget opp tre prosent, noe som antyder en lav til moderat tilbudsvekst for laks i Norge de neste tjue månedene.

«Med forventning om ingen tilbudsvekst fra Chile og trolig begrenset produksjonsvekst fra No rge fortsetter vi å se svært stramme fundamentale forhold i laksemarkedet fremover», skriver Handelsbanken.

Marine Harvest steg 2,0 prosent til 89,60 kroner, omsatt for 531 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,11 prosent til 618,28 poeng, omsatt for 4,1 milliarder kroner.

Les også:
Milliardsmell etter bruddet med Trøim
Slik er førsteinntrykket av Iphone 6
Barn ingen hindring (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.