Interessen for det kinesiske selskapet har vært enorm, og hundretusener av aksjekjøpere ville sikre seg en bit av den kinesiske netthandelsgiganten Alibaba da selskapet skulle børsnoteres på Wall Street i New York fredag.

Prisingen i selskapets IPO ble fullført sent torsdag kveld. Aksjene ble da priset til 68 dollar, høyt i det indikerte intervallet. Emisjonen ble kraftig overtegnet og selskapet hentet torsdag inn minst 21,8 milliarder dollar.

Rundt klokken 18.00 fredag åpnet handelen på over 92,70 dollar per aksje, noe som betyr en oppgang på 36 prosent, skriver CNN Money.

I løpet av de ti første minuttene skiftet over 100 millioner aksjer hender.

Den kinesiske nettgiganten, som blant annet består av flere netthandelportaler, står dermed for den mest innbringende børsnoteringen noensinne. Den forrige rekorden ble satt i 2010, da Agricultural Bank of China innbrakte 22 milliarder dollar.

Grunnleggeren Jack Ma var til stede på gulvet i New York-børsen da handelen åpnet.

Oljefondet

Den økte prisen reflekterer sterk etterspørsel blant investorer som er ivrige etter å få en fot innenfor Kinas voksende internettsektor. Alibaba håndterer flere transaksjoner enn Amazon, eBay og PayPal til sammen og kontrollerer 80 prosent av Kinas netthandel.

I USA er imidlertid selskapet svært lite kjent, og børsnoteringen skal bidra til å finansiere selskapets utvidelse i USA og andre steder.

Meglerhuset TD Ameritrade sier til Reuters at halvparten av selskapets bestillinger fredag morgen, var på aksjer i Alibaba.

Det norske oljefondet antas å være blant dem som har sikret seg kjøp av aksjer i selskapet, som ble startet av Jack Ma i 1998.

Forhåndssalg

Børsdebuten for Alibaba-aksjene ble utsatt i over to timer fordi bankene var i full gang med å behandle forhåndskjøpte aksjer.

For å sikre handel i aksjen på aksjens første børsdag, hadde selskapets rådgivere på forhånd gjort avtaler med investorer om å kjøpe en gitt andel av aksjene som blir gjort tilgjengelige under børsnoteringen.

Investorene får da kjøpe aksjer til tilbudspris, en pris som rådgiverne har beregnet seg fram til som en sannsynlig utgangspris for aksjen.

Les også:
Milliardsmell etter bruddet med Trøim
Slik er førsteinntrykket av Iphone 6
Barn ingen hindring (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.