Sjef for ansvarlige investeringer, Sasja Beslik i Nordea advarer nordmenn mot å sette sparepengene på oljeaksjer.

- Om 10 - 15 år kan alle oljeaksjer være overpriset, dersom selskapene ikke får lov til å ta opp den siste oljen. Nordmenns oljeinvesteringer kan da gå tapt, sier Beslik.W

Oljeselskapene Statoil og DNO troner øverst på topp 10-listen til Oslo Børs. Særlig norske menn bruker sparepengene på aksjer i disse to selskapene, ifølge tall fra Aksje Norge.

- Norge er en stor oljemakt i verden, så en kjenner seg trygg på å plassere pengene her. Men Norge kan også bli en stor fornybar energimakt i verden, sier Beslik.

Bananer og olje

- Her står jeg med store ører. Jeg kjøper økologisk mat, men jeg har pensjonspengene investert i olje.  Hvor mange økologiske bananer veier opp for pengene jeg sparer i fossil energi, undrer Beslik mens han tegner seg selv på blokken.

Verdens subsidierer av fossilt brensel er seks ganger høyere enn subsidier til fornybar energi, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF).

- Det er jo dette her som er det store problemet, sier Beslik og legger til:

- Man spiller ikke i samme liga. Fossile brensler får subsidier seks ganger større enn fornybar energi. For at fornybar energi skal bli kommersielt må man fjerne denne forskjellen og bygge ny infrastruktur for vind og sol.

I 2012 fastslo Det internasjonale energibyrået (IEA) at to tredjedeler av verdens fossile ressurser må forbli i bakken om verden skal greie å nå togradersmålet.

Utfordrer Statoil

Beslik besøkte Statoil skifergassfeltet Eagle Ford i Texas for to uker siden.

- Statoil må stille seg spørsmål om hvordan de skal håndtere risikoen når produksjonen øker. I dag tar det én uke for å få tillatelse til å utvinne skifergass, mens det tar seks måneder å få lov til drive med solpaneler, sier Beslik.

- Statoils ledelse har muligheten og kapasiteten til å investere i fornybar energi, men jeg vet ikke om viljen er der, sier Beslik.

DN skrev tidligere i år at Statoil brukte null kroner på investeringer i fornybar energi i 2013.

Statoils mediekontakt Morten Eek avviser kritikken fra Beslik.

- Uttalelsen faller på sin egen urimelighet. Vi følger strategien vår om gradvis vekst i fornybarprosjekter hvor vi kan skape lønnsomhet ved å bruke offshorekompetansen vår. Vi har tidligere investert fem milliarder i en av verdens største offshore vindparker, som er i drift i England. Og vi besluttet i juli å investere nye fem milliarder i en enda større vindpark i samme område, sier Morten Eek, mediekontakt for markedsføring, prosessering og fornybar energi.

Imponert

- Norge kan ta ledertrøyen innen fornybar energi, men det fordrer at man bygger kompetansen nå, sier Sasja Beslik.

Han er imponert over nivået på teknologien og kunnskapen i norsk olje- og gassindustri.

- Det er helt fantastisk hvor mye kunnskap Norge har. Se på hvordan det jobbes ute på boreriggene i Nordsjøen. Tenk om man bare kunne brukt den kunnskapen på en annen måte, sier Nordea-sjefen.

Det må investeres over 900 milliarder dollar årlig i fornybar energi for å nå togradersmålet, ifølge rapporten «World Energy Investment Outlook», som Det internasjonale energibyrået (IEA) la frem i juni.

Les også:

Milliardsmell etter bruddet med Trøim

Nytt operativsystem gir eldre Iphones gigaproblem

Morna, moroa  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.