I ettermiddag presenteres rapporten om den aktive forvaltningen av Statens pensjonsfond, utland, best kjent som Oljefondet.

En gruppe internasjonale eksperter ledet av professor Andrew Ang fra Columbia Business School i New York har blant annet vurdert forholdet mellom risiko og avkastning i fondet som nå er verdt rundt 5.564 milliarder kroner og forvaltes av Norges Bank Investment Management, NBIM.

Ekspertene gir forvalterne honnør for deres evne til å skape meravkastning de siste fem årene.

"Avkastningen fra aktiv forvaltning har vært gjennomgående positiv i den undersøkte perioden etter 2009, med et gjennomsnittlig bidrag på 0,10% per måned, et resultat som er svært statistisk signifikant", står det i rapporten.

Ber om høyere risiko

Men mulighetene er  enda større, mener ekspertene. Nå ber de Finansdepartementet øke mulighetene for forvalterne i NBIM til å ta høyere risiko, og dermed hente ut en høyere avkastning på vegne av det norske folk.

Som følge av finanskrisen reduserte Finansdepartementet forvalternes mulighet til å avvike fra referanseindeksene fondet sammenligner seg med, såkalt "tracking error", fra 1,5 prosent til 1 prosent, og NBIM benytter seg også bare av halvparten av dette handlingsrommet.

"Vi mener det er rom for å ta høyere risiko i den aktive forvaltningen", skriver ekspertene, og viser til at bare rundt én prosent av svingnignene i avkastningen forklares med aktiv forvaltning.

"Vi anbefaler å heve grensen for avvik fra referanseindeks, gitt at økt risiko kan legges til områder som bidrar med langsiktige verdier til fondet", skriver de.

Kritisk til rapporten

Risikoekspert Halvor Hoddevik i Rann Rådgivning og BI-professor Richard Priestley er imidlertid svært skeptiske til rapportforfatternes konklusjoner.

- Rapporten er svak, men det er ikke noen kritikk av forfatterne. Jeg tolker det ut fra hvilket maktforhold forfatterne oppfatter at det er mellom finansdepartementet og sentralbanksjefen i forhold til NBIM, sier Hoddevik til DN.

LES: Advarer mot økt risiko i Oljefondet  

Vil endre prestasjonsvurdering

I tillegg mener ekspertene modellen for hvordan avvik i risiko og avkastning fra referanseindekser vurderes bør endres, for å gi en mer treffsikker forståelse av fondets prestasjoner. En "Opportunity Cost Model" vil vise hva avkastningen hadde vært i alternative, sammenlignbare investeringer som dem fondet gjør, skriver ekspertene.

Dette blir spesielt viktig nå som Oljefondet har begynt å investere i eiendom, der det er vanskeligere å vurdere verdien og avkastningen på investeringene til enhver tid, sammenlignet med kjøp av aksjer og obligasjoner i det åpne markedet. På lang sikt har oljefondet som mål å plassere opptil fem prosent av verdiene i eindom.

Professor Andrew Ang er ekspert på forholdet mellom risiko og avkastning i prisingen av eiendeler. Med seg som forfattere har han Michael W. Brandt fra University of Chicago og David F. Denison, tidligere sjef for det statlige kanadiske pensjonsfondet CPP.

Les også:

Advarer mot økt risiko i Oljefondet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.