Det amerikanske aksjemarkedet var i negativt terreng anført av teknologibørsen Nasdaq mandag.

Blant taperne var internettselskapene Amazon og Alibaba, som var ned omlag to og fire prosent, respektivt. Facebook svekket seg omkring 1,4 prosent, mens Apple-aksjen sluttet såvidt over streken, opp nær 0,2 prosent.

Det er i første rekke de små og mellomstore selskapene som tynget i det salget av bruktboliger overrasker negativt, og nye signaler fra Kina gir dempet håp om nye stimulitiltak, ifølge Bloomberg.

"Småaksjene gjør det virkelig svakere nok en gang og det tror jeg er hovedproblemet her. Vi ser at forskjellen mellom småbedriftsindeksen Russell og S&P 500-indeksen vokser igjen og det bekymrer enkelte. Investorene ønsker å se at småaksjene deltar og hver gang de ikke gjør det, tenker de at markedet ikke er friskmeldt", sier sjefstrateg JC O'Hara i FBN Securities til Bloomberg.

Bruktboligsalget i USA i august falt overraskende med 1,8 prosent til en årstakt på 5,05 millioner boliger, ifølge TDN Finans. Analytikene ventet på forhånd en oppgang på én prosent, til en sesongjustert årstakt på 5,20 millioner boliger sammenlignet med juli.

Bankaksjer som Bank Of America og JP Morgan bidro til å dempe fallet i Dow Jones-indeksen. I andre enden av skalaen tynget oljeselskapene Chevron og ExxonMobil.

John Fredriksens Seadrill snudde nedtur til opptur. Aksjen sluttet ned 3,26 prosent på Oslo Børs, som dagens mest omsatt aksje, og steg omlag 0,7 prosent til 28,5 dollar på New York-børsen.

Aksjen er likevel ned nær 8 prosent den siste uken.

Fredag ble det kjent at skipsrederens makker gjennom 19 år, Tor Olav Trøim (51), overraskende trakk seg fra styret i riggselskapet. Over helgen ble det klart at han forsvinner fra samtlige styreverv i Fredriksen-systemet.

BRUDD. Tor Olav Trøim (t.v.) og John Fredriksen.
BRUDD. Tor Olav Trøim (t.v.) og John Fredriksen. (Foto: Gunnar Bløndal)
 

Trøims avgang kommer i kjølvannet av at John Fredriksen (70) solgte nær samtlige av sine aksjer i gassrederiet Golar LNG i forrige uke.

Les mer: Fredriksen storselger i gassrederi

Trøim, som har vært i sentral både i Seadrill og Golar LNGs massive vekst, kjøpte seg opp i tilbudet, og eier fra før aksjer i selskapet for mer enn 1,2 milliarder kroner.

Les også: «Money talks, bullshit walks» og Brudd mellom Fredriksen og Trøim

Hans fratreden har imidlertid kommet overraskende på markedet, som i sommer ble fortalt at Trøim ville fokusere sin energi på nettopp Seadrill og Golar LNG, og tredte ut av Fredriksens managementselskap.

Han fikk også med seg en sluttpakke til en verdi på 1,6 milliarder, inkludert nevnte Golar-beholdning.

Golar LNG var ned med omlag 2 prosent prosent til 71 dollar. Aksjen er opp over 5 prosent den siste uken og nær 96 prosent sålangt i år.

Amerikanske nøkkelindekser ved børsslutt klokken 22.00 norsk tid :


Les også:
Ber Oljefondet ta større risiko

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.