Yara steg på en svak Oslo Børs tirsdag etter melding om fusjonssamtaler.

Yara ble handlet opp over seks prosent store deler av dagen, men falt noe mot slutten av dagen og endte opp 3,9 prosent.

UBS oppgraderer sin anbefaling på Yara fra salg til nøytral og høyner kursmålet fra 255 kroner til 343 kroner etter Yaras melding om samtaler om fusjon mellom likeverdige parter med CF Industries.

Et sammenslått selskap vil få en markedsandel på fem prosent i det globale ureamarkedet og over en tredjedel av den globale ammoniakkhandelen, ifølge UBS.

Kan spare mye

Yara har 14 prosent av salget sitt inn i Nord-Amerika og har produksjonskostnader på rundt 65 milliarder kroner. UBS anslår at kostnadene i Nord-Amerika dermed utgjør rundt 9,1 milliarder kroner. Gitt en kostnadsreduksjon på 40 prosent før skatt som følge av lavere gass- og shippingkostnader ved en fusjon, anslår meglerhuset de årlige besparelsene før skatt til 3,6 milliarder kroner.

Gitt en skatteprosent på 27 prosent, som gir en effekt etter skatt på 2,66 milliarder kroner, gir en netto nåverdi på 114 kroner pr aksje totalt, som utgjør 57 kroner pr aksje for Yaras del ved en 50/50-splitt. Forutsatt ytterligere ti prosent oppside for topplinjesynergier, så gir det UBS et kursmål på 343 kroner.

UBS-analytikerne viser til at en samlet enhet kan håndtere Yaras betydelige bulk urea- og ammoniakk-kunder mer effektivt og til en lavere kostnad.

Hvor?

Spørsmålet om plassering av hovedkontor ventes å bli en viktig faktor for om fusjonen mellom Yara International og CF Industries blir en realitet.

Analytiker Eirik Melle i Danske Bank Markets mener ting kan tale for at Norge har en fordel overfor USA ved valget av hovedkontor ved en fusjon.

- Spørsmålet om hovedkontor vil være viktig. Jeg vil tro at den organisasjonen som Yara har er mer komplisert enn den til CF. Det kan tale for et hovedkontor i Norge, men om det er avgjørende vet jeg ikke, sier Melle.

Vil beholde hovekontor

I regjeringens eierskapsmelding for 2013-2014 står det at målet med statens eierskap i Yara er «å opprettholde et kunnskapsbasert og høyteknologisk industrikonsern med hovedkontorfunksjoner i Norge.»

Melle mener CF og Yara på mange måter to ganske forskjellige typer gjødselselskap.

- CF er primært en commodity-gjødselprodusent med nedfallsområde særlig i Nord-Amerika, mens Yara er en global aktør med kontor i femti land. Det er ingen tvil om at Yara har en raffinert organisasjon som er vanskelig å gjenskape og som man er avhengig av videre hvis denne fusjonen blir en realitet, sier Melle.

Vil ikke redusere

I eiermeldingen til regjeringen står det også at regjeringen «ser det ikke som aktuelt å redusere statens eierandel til under 34 prosent».

- En slik formulering er ikke akkurat noen katalysator for mulig kjøp, samtidig men det er litt tidlig å si noe om det et absolutt krav fra statens side, sier Melle.

Han synes Yara og CF ser ut som to selskap som passer for en fusjon.

- I utgangspunktet ser det bra ut fordi de kan utfylle hverandre på en del områder. CF er mer et commodity gjødsel-selskap enn det Yara er. Men skal det være noe vinning her må man konkretisere noe synergier som finnes, sier Melle.

Får skifergass

I tillegg vises det til at Yara får tilgang til skifergass som har potensialet til å gi en oppstrøm-kapasitetsvekst i USA.

Pareto Securities anslår potensielle synergier i en sammenslåing av Yara International og CF Industries til 16-21 kroner pr Yara-aksje hvis transaksjonen gjennomføres, og peker på et svakt forhold mellom risiko og avkastning gitt dagens kursoppgang.

Anbefaler salg

Pareto Securities gjentar sin salgsanbefaling på Yara International med kursmål 250 kroner.

Basert på en nærmere gjennomgang av synergipotensialet anslår meglerhuset at kostnadssynergiene til 150-200 millioner dollar. Gitt en P/E-multippel på 12 ganger for synergiene og at Yara-aksjonærene får en eierandel på 51,7 prosent i et fusjonert selskap, tror Pareto at dagens Yara-kursoppgang på 21 kroner priser inn at en transaksjon vil bli gjennomført og at synergiene vil være 200 millioner dollar på årlig basis.

Gjertsen ser en klar gjennomføringsrisiko knyttet til transaksjonen, som inkluderer lokalisering av det sammenslåtte selskapet, gitt statens eierandel på 36 prosent i Yara.

Ser synergier

En eliminering av overlappende hovedkontorfunksjoner og distribusjonen i USA utgjør de største synergiene i eventuell sammenslåing av Yara og CF, ifølge analytikeren. Han viser også til at en fusjon vil redusere Yara-aksjonærenes eksponering mot høye gasskostnader i Europa og øke eksponeringen mot gasskostnader i USA.

Analytiker Jeremy Redenius i Bernstein mener de to selskapene er komplementære. Han viser til at CF vil dra nytte av Yaras økende geografiske omfang og produktportefølje, særlig hvis USA blir nettoeksportør av urea på grunn av lave gasspriser, ifølge IHS Chemical Week.

«En inkrementell nytte vil være skatterabatt. Yara betalte 20,8 prosent i skatt i 2013, mens CF Industries betalte 31,1 prosent», skriver Redenius, men legger til at den samlede skatterabatten vil bare være på inntektene utenfor USA.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 1,24 prosent til 608,02 poeng, omsatt for 4,9 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.