Strandtomt, seks mål tomt, en hovedbolig på 790 kvadratmeter og en portnerbolig på 130 kvadratmeter er noen av fasilitetene som følger med Admiral Børresens vei 4 på Bygdøy i Oslo. Strandperlen, som siden 1985 har vært eid av Den indre Sjømannsmisjon, ble lagt ut til salgs for 70 millioner kroner i august. Hittil er det ikke kommet noen bud.

– Jeg er ganske amper, for å si det rett ut. Dette er en sjømannskirke og ikke en villa for rikfolk, sier Haakon Korsgaard, leder av driftsstyret ved Sjømannskirken i Oslo.

Betalte én krone

Den indre Sjømannsmisjon (DISM) fikk overta Oslo Sjømannskirke for én krone i 1985, under forutsetning av at det skulle drives kristen virksomhet der. Den økonomisk pressede organisasjonen så ingen annen mulighet enn å legge eiendommen ut for salg.

– I verste fall mister Norge sin eneste sjømannskirke. Jeg mener dette er vigslet gudshus. Det er ganske uhørt å selge eiendommen på det private markedet. De ga en symbolsk sum for at det skulle drives kristent arbeid der, sier Korsgaard.

Han minner om at kirken har høy aktivitet, folk kommer innom på «en vaffel og et gudsord» på søndager og det leies hyppig ut. Korsgaard mener salgsfremstøtet burde ha vært rettet mot kristne organisasjoner.

– Det er ganske interessant at vi har en kirkelig misjonsorganisasjon som er så hektet på penger. Det er veldig trist hvis det ender opp som en kaksebolig.

Vurderer bud

Også Oslo Seilforening, ved styreleder Esben Keim, ser med bekymring på et salg til private aktører.

– Vår store bekymring er at strandsonen blir privatisert. Dette er en av få tomter på Bygdøy som ikke er privatbolig. Det er allerede mange ressurssterke i området og endel av dem er veldig opptatt av seg selv, sier Keim.

Seilforeningen vurderer å legge inn et bud. Banklån er sikret og foreningen har søkt Oslo kommune om pengestøtte.

– Vi opplever en kraftig vekst av unge medlemmer, men vi har ikke nok areal. Men vi har ikke mulighet til å betale 70 millioner, sier Keim.

Være eller ikke

Ifølge generalsekretær i DISM, André Sætre, er salget helt avgjørende for den videre driften av organisasjonen.

– Salget er et være eller ikke være for Den indre Sjømannsmisjon. Vi ser det slik at bygningen på Bygdøy ikke kan være viktigere enn hele misjonsorganisasjonen, sier Sætre.

Han sier at hovedbygget er nesten 100 år gammelt og krever mye vedlikehold.

– Kritikken er ikke berettiget, fortsetter Sætre.

Han understreker at det heller ikke forelå noen klausul ved overdragelsen tilbake i 1985. Sætre minner også om at Den indre Sjømannsmisjon ved flere anledninger har solgt eiendom til kristne aktører langt under markedspris, som kort tid etterpå er videresolgt med stor gevinst.

– Dermed har vi mistet midlene, sier han.
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Bygdøy-historie til 70 millioner