Oslo Børs avsluttet uken med et betydelig fall, tynget av lavere oljepriser og svak utvikling på europeiske børser og i USA fra start.

Les også: Laveste oljepris siden juni 2010

Børsens nedgang var stort sett drevet av den svake utviklingen i oljeprisen, som nærmest har vært i fritt fall den seneste tiden. Brent-kontrakten holdt seg under 90 dollar fatet hele dagen.

Wall Street Journal skrev fredag at analytikere ikke tror oljeprisene vil kunne snu den negative trenden før neste Opec-møte, 27. november. Da må i så fall hvis kartellet gi signaler om produksjonskutt.

Redusert pris

Saudi-Arabia har redusert prisen på oljeeksport til Asia til et seks års bunnivå, og dette har ført til nedgang i prisene på oljekontrakter på verdensmarkedet.

- Den utløsende faktoren var nyheten om at Saudi-Arabia kutter prisene. Vi er avgjort i et område hvor Opec vil vurdere å reagere, sa sjefstrateg Ric Spooner i CMC Markets til Bloomberg News.

Mike Corley, sjef for Mercatus Energy Advisors, sa til avisen at Opec har vært ganske tilbakeholdne i sitt forhold til prisfallet.

- Markedet vil fortsette å være godt forsynt med olje, sier Corley.

Ed Kevelson, sjef for bilateral energihandel i Newedge i New York, sier at etterspørselen også må opp, men at det er en forutsetning for prisoppgang at «Saudi-Arabia gir et klart signal før Opec-møtet om at de tar foten av pedalen».

Opec, som står for om lag 40 prosent av verdens oljeforsyning, produserte 30,935 millioner fat per dag, ifølge en rundspørring Bloomberg News har foretatt blant produsenter og analytikere.

Økt Opec-produksjon

Ifølge Opec selv, var den gjennomsnittlige råoljeproduksjonen for de tolv landene, inklusive Irak, på 30,47 millioner fat per dag i september, som er opp 402.000 fat per dag fra måneden før.

Det opplyser Opec i sin månedsrapport fredag, basert på informasjon fra annenhåndskilder.

Samtidig meldte Opec om stort sett uendrede etterspørselsanslag for 2014 og 2014.

Oljekartellet vil trolig kunngjøre en reduksjon, enten i produksjonen eller i det formaliserte produksjonstaket, på november-møtet, ifølge 11 av 20 analytikere.

Estimatene varierer mellom 500.000 fat og 1 million fat per dag.

Priskuttene fra Saudi-Arabia i forrige uke førte til spekulasjoner om at verdens største oljeeksportør heller vil la oljeprisen falle, enn å avstå markedsandeler til sine rivaler i Opec, skriver Bloomberg News.

Dette er en misforståelse, ifølge UBS og BNP Paribas. Bankenes analytikere viser til at Brent-kontrakten handles under det prisbåndet på 95-110 dollar pr fat som er godkjent av Saudi-Arabias oljeminister Ali Naimi, og at dette innebærer en trygghet for at landet vil redusere produksjonen.

Gass-vekst ga nedtur

Avance Gas rapporterte resultat fredag, noe bedre enn ventet, men det  aksjen dras ned av resten av markedet og ender ned 3, 13 prosent, til 124 kroner, omsatt for 109 millioner kroner

Avance Gas venter utnyttelsesgrad over 95 prosent fremover og vil avvente utviklingen i aksjen og eiendelsprisene før selskapet vil følge ytterligere konsolidering gjennom selskapstransaksjoner eller kjøp av eiendeler, opplyses det i selskapets kvartalsrapport for tredje kvartal fredag.

Lover investeringer

Av aksjene som stort sett trosset fredagens fall, finner man TGS-Nopec, som i et intervju med TDN Finans uttalte at selskapet ser på markedet som veldig gunstig når det kommer til å gjøre nye investeringer og at det er godt rustet for en lengre nedgangsperiode.

-Markedet er veldig gunstig for oss når det kommer til å gjøre nye investeringer. Det er mange muligheter for oss i et slikt marked, sa finansdirektør Kristian Johansen i TGS.

Han viste til at TGS alltid har sagt at de ønsker å være motsykliske og investere offensivt når kapasiteten er billig grunnet overkapasitet i markedet.

-Vi ser først og fremst muligheter, det at det er en overkapasitet når det kommer til båter gjør at vi kan overføre risiko til båtleverandøren på en god måte. I praksis betyr dette at vi kan redusere både operasjonell og finansiell risiko, sier Johansen.

Finansdirektøren sa videre at selskapet er godt rustet for en lengre nedgangsperiode:

-Vi har en veldig sterk balanse, og i motsetning til de fleste andre seismikkselskapene, har vi en veldig stor nettokontantbeholdning, sa Johansen, og forklarte at grunnen selskapet har til vane å sitte på store kontantbeholdninger er for å kunne ri av stormen når det herjer som verst i markedet.

TGS-aksjen endte ned 0,06 prosent på 156,80 kroner, omsatt for 209 millioner kroner.

Spill-lyspunkt

Det virkelige lyspunktet på Oslo Børs fredag, var imidlertid Funcom, som i morgentimene meldte om at selskapet har inngått en utviklings- og markedsføringsavtale med Intel for spillet Lego Minifigures Online.

Overfor TDN Finans utdypet Funcoms kommunikasjonsdirektør Erling Ellingsen at avtalen innebærer promotering sammen med utvalgte Intel-produkter i noen av de største butikkjedene i Nord-Amerika og Europa, samt store arrangementer hvor Intel deltar.

-Vi kommer til å gjennomføre flere ulike initiativer med Intel. Blant annet kommer spillet til å promoteres sammen med utvalgte Intel-produkter i noen av de største detaljhandelkjedene i Europa og Nord-Amerika, samt ved flere store arrangementer hvor Intel deltar. Vi jobber med flere spennende initiativer med Intel, og ser frem til å snakke mer om dette i fremtiden, sier Ellingsen.

Hvilke finansielle effekter samarbeidet kan få, ønsker han ikke å kommentere på, eller når man eventuelt vil begynne å se disse.

Funcom opplyste imidlertid tidligere at større promoteringsarbeid av Lego Minifigures Online vil starte i løpet av oktober.

Funcom-aksjen steg 36,75 prosent, mest av alle aksjene på Oslo Børs, til 4,54 kroner, omsatt for 26 millioner kroner

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 1,87 prosent til 552,65 poeng, omsatt for 4,64 milliarder kroner.

 

Les også:
Hans «ukelønn» er Erna Solbergs månedslønn
Asia i dag: Fryktens fredag
- Tall som lett kan latterliggjøres i norsk offentlighet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.