Kinas internasjonale handelsoverskudd overrasket positivt i høst.

I en artikkel på DN.no peker sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank på at landets overskudd likevel stadig «tilsvarer andres underskudd». Proffessor Xiaozu Wang ved Fudan University i Shanghai ser på sin side ingen grunn til å ligge våken om nettene.

- Den langsiktige trenden er mer og mer import, sier han på telefon fra den kinesiske finanshovedstaden.

- Dette er noe vi har observert, og det er også en naturlig konsekvens av at inntektene til både bedriftene og forbrukerne øker, hevder han.

Minsker gapet

I 2013 var Kinas overskudd på handelsbalansen som andel av verdiskapningen, målt i bruttonasjonalprodukt (bnp), på 2 prosent, ifølge Det internasjonale valutafondet (IMF). Andelen har steget noe i år, men er fremdeles langt under toppnivået på 10,1 prosent i 2007.

Mens finansprofessor Wang er overbevist om importen til Kina vil øke i tiden fremover, tror han ikke landet kan forvente seg den samme eksportveksten. Utviklingen avhenger riktignok av etterspørselen ute, understreker han.

- Kina blir på samme tid mer uavhengig av resten av verden ettersom nettoeksporten (eksporten minus importen) blir en mindre andel av bnp, sier Wang.

- Skifter gir

IMF anslår at Kinas bnp-vekst blir på 7,4 prosent i 2014 og 7,1 prosent i 2015. Like før helgen uttalte statsminister Li Keqiang at han er trygg på at landets vekst vil komme inn på rundt 7,5 prosent.

Finansprofessor Wang tror målet nås, før veksten roer seg noe de neste årene.

- Økonomien er i forandring og vi kan tenke på dette som en bil som skifter gir: Skjer det noe uventet som gjør at bilen blir vanskelig å styre, får vi problemer, sier han og utdyper.

- Det kan føre til et betydelig fall i vekstraten. Skjer dette, vil det oppstå en form for panikk i Kina og rundt omkring i verden. Da kan vi fort havne i en ond spiral. Den neste fasen vil være utelukkende psykologisk, men dette er altså det verst tenkelige scenario.

Viktig driver

Markedsreaksjonene etter publiseringen av mandagens handelstall var nærmest fraværende, påpeker Nordea-strateg Sigrid Wilter Eriksson.

- Dagen var også preget av fallende oljepris. Isolert sett er det helt klart positivt at eksporten fra Kina øker. Dette er én av de viktigste driverne for inntjeningen og utviklingen i landet, sier hun og fortsetter:

- Samtidig ser vi at importen stiger, men dette er mye på grunn av ekstern etterspørsel. Etterspørselen internt er fortsatt ganske svak.

Strategen er opptatt av at Kina står overfor store utfordringer - blant annet knyttet til boligmarkedet. Wilter Eriksson tror imidlertid sterke eksporttall kan bidra til at landet når vekstmålet.

- Vi er i dag nøytrale til Kina, men anbefaler at 10 prosent av porteføljen skal være i Asia. Det er en grunn til at kinesiske aksjer er billig priset, men vi tror at det innebærer er muligheter på sikt, sier hun.

Les også:

Trendslaven  

- Urimelig mange som får A og B

Her kjøpes det flest hytter  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.