Gjødselsprodusenten Yara International leverer milliarder på driften og bunnlinjen i tredje kvartal, men når ikke opp til forventningene (se tabell).

Et valutatap på over en halv milliard kroner mot dollar for de fleste av Yaras hovedvalutaer tynger ellers rekordhøye leveranser.

- Yara rapporterer et sterkt tredje kvartal med rekordleveranser, noe som gjenspeiler både organisk vekst og Bunge oppkjøpet i Brasil," sier konstituert toppsjef Torgeir Kvidal.

Selskapets bruttoresultat (ebitda) før spesielle poster var på 4 milliarder kroner, sammenlignet med 3,2 milliarder kroner i tilsvarende periode ifjor. Det var på forhånd ventet et bruttoresultat på omlag 4,13 milliarder kroner, ifølge TDN Finans.

Valutatapet i perioden var på 549 millioner kroner, hovedsaklig mot dollar. Det inkluderer også et tap på 81 millioner kroner relaterte til interne valutaposisjoner i euro mot norske kroner.

Yaras globale gjødselleveranser var opp 16 prosent i forhold til tredje kvartal 2013, hovedsakelig på grunn av Brasil med inkluderingen av Bunge volumer fra 8. august ifjor, opplyser selskapet

"Ekskludert leveranser til Brasil var Yaras globale gjødselleveranser opp 6 prosent, i hovedsak grunnet økte urea- og nitratleveranser", heter det.

Industrisegmentet økte leveransene med 7 prosent sammenliknet med tredje kvartal 2013, inkludert 34 prosent vekst for Air1, da etterspørselen fortsatt er sterk i både USA og Europa, ifølge Yara.

Lavere europeiske gasspriser har forbedret den relative konkurranseevnen til Yaras europeiske ammoniakk- og ureafabrikker.

"Basert på nåværende terminkontrakter for olje- og gassprodukter, forventes Yaras europeiske energikostnader for de neste to kvartaler samlet å bli 1.150 millioner kroner lavere sammenlignet med ett år tidligere", heter det.

Gjødselsprodusenten melder om en sterk ordrebok ved inngangen til fjerde kvartal, der insentivene for bruk av nitrogengjødsel forblir støttende til tross for den senere tids nedgang i kornprisene.

Yara viser også til fortsatt nedstengt nitrogengjødsel-kapasitet i Kina, Ukraina og andre eksportregioner.

Les også:
Fredriksens laksefabrikk øker utbytte
Dagens aviser på 1-2-3
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.