Nordea leverer økt omsetning og bedre resultater på driften men tar massive nedskrivninger i tredje kvartal.

Konsernsjef Christian Clausen er godt fornøyd med kundetilgangen, som har ført til at Nordea har nådd milepælen på 250 milliarder euro under forvaltning.

- Til tross for fortsatt makro-økonomisk motvind holder inntektene seg på et jevnt nivå, og vi er i rute når det gjelder å nå kostnadsmålene våre. Kredittkvaliteten blir stadig bedre, og tap på utlån er nå under 10-års gjennomsnittet, sier Clausen i en melding onsdag.

Nordea fikk et driftsresultat på 1.126 millioner euro i tredje kvartal 2014, mot 1.021 millioner euro i samme periode året før, ifølge selskapets kvartalsrapport onsdag.

Ifølge estimater innhentet av SME Direkt var det ventet et driftsresultat på 1.442 millioner euro i kvartalet. Nordeas norske virksomhet hadde et driftsresultat på 136 millioner euro i tredje kvartal, en nedgang fra 146 millioner euro i samme kvartal i fjor.

Nordea tar en nedskrivning på 344 millioner euro, omlag 2,9 milliarder kroner, som følge av bytte av it-system. Dette er ikke inkludert i estimatene.

Toppsjefen påpeker at investeringen i nytt it-system er en tilpasning til kundeatferden. Første skritt er å forenkle prosessene, ifølge ham.

- Neste skritt er nye kjernesystemer og betalingsplattformer, som vil øke våre gjennomsnittlige IT-investeringer med 30–35 prosent i året de neste 4–5 årene, sier han.

Netto renteinntekter i kvartalet var på 1.396 millioner euro (1.386), mot ventet 1.379 millioner euro, mens totale driftsinntekter var på 2.754 millioner euro i kvartalet (2.426), mot ventet 2.801 millioner euro.

Banken hadde netto lånetap på 112 millioner euro i kvartalet (171). Tapene var ventet til 159 millioner euro.

Både norske bedrifter og husholdninger låner mer fra banken enn for ett år siden.

Til sammen hadde konsernets norske banker utlån på 47,3 millioner euro, omkring 395 millioner kroner. Låneinntektene sank imidlertid fra 206 millioner euro til 192 millioner euro (1,6 milliarder kroner) fra tredje kvartal i fjor.

Les også:
Hitec Vision blir største aksjonær i oljeknøtt
Kraftig dollarsmell for Yara
Fredriksens laksefabrikk øker utbytte (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.