I et brev fra Oslo Børs, signert børsdirektør Bente A. Landsnes, rettes kraftig kritikk mot Finanstilsynet. Dette er første gang Oslo Børs går åpent ut med kritikk av tilsynet i brevs form.

Bakgrunnen for kritikken er saken DN har omtalt nylig: Tilsynet har unnlatt å anmelde en faggruppe underlagt Nærings- og fiskeridepartementet for lekkasje av innsideopplysninger, til tross for at tilsynet slår fast at verdipapirhandellovens paragraf 3–4 er brutt.

I brevet skriver børsdirektøren:

  • «Oslo Børs synes valg av reaksjon er mild og ikke i overensstemmelse med sammenlignbare saker.»
  • «Det kan fremstå som at et offentlig organ behandles mildere enn private aktører ved lovbrudd», heter det i brevet.
  • Manglende anmeldelse «fremstår som forskjellsbehandling» og kan «redusere tilliten til vårt marked».

Børsen trekker også frem at tilsynet ifjor unnlot å anmelde Miljøverndepartementet for lekkasje av innsideopplysninger. Også da sendte tilsynet brev, men droppet anmeldelse.

Ingen automatikk

– Det er ikke, og har aldri vært, slik at Finanstilsynet automatisk anmelder alle lovbrudd eller mistanke om lovbrudd. Vi har et selvstendig ansvar for å vurdere hensiktsmessig oppfølging i hver enkelt sak. Hver sak må vurderes i lys av sakens fakta og omstendigheter, sier direktør Morten Baltzersen i tilsynet.

Tilsynet legger til at dette også gjelder spesifikt den aktuelle bestemmelsen i verdipapirhandelloven.

– Hva er det med disse sakene som gjør at lovbruddet ikke anmeldes?

– Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker. Premisset synes å være misforstått. Det er ikke automatikk i at vi anmelder alle lovbrudd eller mistanker om lovbrudd.

Børsdirektøren sier:

– Alle saker er litt forskjellige. Her konstaterer tilsynet lovbrudd. Vi mener lovbrudd skal anmeldes. Dette var konsistent praksis inntil Miljøverndepartementet ifjor.

Landsnes legger til:

– Vi mener saken burde vært anmeldt. Økokrim beslutter selv om det tar en sak, enten den er anmeldt eller ikke.

Mindre alvorlig?

Oslo Børs mener det kan skapes en oppfatning av at slike lovbrudd «er mindre alvorlig».

– Vi har et selvstendig ansvar for å vurdere hver enkelt sak. Verdipapirhandellovens bestemmelser er viktige, sier Baltzersen.

– Men skapes det et inntrykk av at tilsynet mener slike lovbrudd er mindre alvorlige?

– Vi mener ikke det. Hver enkelt sak må vurderes på et selvstendig grunnlag.

– Børsen mener denne type saker automatisk bør anmeldes?

– Finanstilsynet har ikke synspunkter på hvilke personer eller forhold Oslo Børs finner det riktig å anmelde.

– Så du mener Børsen blander seg borti noe den ikke har noe med?

– Jeg merker meg synspunktene til Oslo Børs. Når Børsen skriver brev til tilsynet med synspunkter på hvordan Finanstilsynet bør utøve sin tilsynsvirksomhet, tar vi det alvorlig, og vil bruke nødvendig tid på å gi et grundig svar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.