I Gunnar Stavrums bok «Sirkus Stordalen» kommer det frem hittil ukjente opplysninger om en skattesmell på rundt en halv milliard kroner i Sverige.

Petter Stordalens svenske eiendomsselskap Capona ab er dømt til å betale tilleggsskatt for skatteplanlegging og bruk av skatteparadis. Stordalen mener advokatkontoret Mannheimer Swartling er ansvarlig for problemene selskapet har havnet i og har bedt om at det tar regningen.

Advokatkontoret har avvist det. I juni i år svarte Capona og Stordalen-selskapet Home Properties ab med å saksøke Mannheimer Swartling for 388 millioner svenske kroner (350 millioner kroner).

– Saken handler om råd vi fikk fra Mannheimer Swartling da Home Properties var børsnotert. Advokatene skulle være de beste i Sverige, men rådene de ga oss var gale, sier Petter Stordalen til DN. 

Tryllet bort skatt

Home Properties engasjerte i 2004 én av Sveriges beste advokater på eiendom og skatt, Sven-Åke Bergkvist i Mannheimer Swartling. Stordalen skulle selge eiendom for flere milliarder kroner og Bergkvist skal ha kommet opp med en modell som var gunstig for både selger og kjøper.

  • For å hindre gevinstbeskatning for selger ble eiendommene sluset via et skatteparadis.
  • I utlandet fikk eiendommene en ny verdsettelse og kjøper slapp å overta en eiendom med lav restverdi. Lav restverdi ville ha ført til høyere skatt og dermed rabatt på eiendommene.
  • Mannheimer Swartling skal ha tilbudt seg å etablere selskapene i skatteparadis, blant annet på De nederlandske antiller.

Skatteverket i Sverige varslet i 2007 at det ville granske transaksjonene og det likte ikke Bergkvist-modellen. Inntektene til Capona ble oppjustert og selskapet fikk en restskatt på drøyt 440 millioner svenske kroner. Etter en endelig dom i vår var restskatten økt til 518 millioner svenske kroner, cirka 470 millioner kroner.

Stordalen tordner mot skatteekspertene i Sverige.

– Søksmålet mot dem taler for seg. Rådene var verdiløse, sier Stordalen.

«Gjeldende praksis»

DN har vært i kontakt med advokat Sven-Åke Bergkvist, og bedt ham kommentere søksmålet og angrepet fra Stordalen. Bergkvist har høstferie og henviser til kolleger i Mannheimer Swartling.

Til slutt kommer det en epost fra advokat Björn Tude i Gernandt & Danielsson, som representerer Mannheimer Swartling i saken.

– Advokatkontorets råd har ikke vært feilaktig, skriver Tude, og viser til at mange eiendomsaktører i Sverige har brukt samme modell.

– På tidspunktet for rådgivningen var den modellen som ble brukt i Home Properties' transaksjoner etter gjeldende praksis og lovtolkning. Flere år senere ble praksisen endret og det førte til at transaksjonene likevel var skattepliktig. Derfor var det ikke feil og det er én av flere grunner til at min klient avviser å betale noe som helst til Home Properties, skriver Tude.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.