Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som oljefondet, fikk en avkastning på beskjedne 0,1 prosent, som tilsvarer 15 milliarder kroner, i tredje kvartal.

Det opplyser Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter fondet, i en melding onsdag.

Til tross for svakt positiv avkastning klarte ikke fondet å slå markedet. Den samlede avkastningen på aksje- og renteinvesteringene var 0,5 prosentpoeng lavere enn referanseindeksens avkastning i tredje kvartal.

- Etter to kvartaler med solid avkastning opplevde vi et kvartal med tilnærmet nullavkastning. Økt geopolitisk usikkerhet i eurosonens nærområder bidro til negativ avkastning for europeiske aksjer. USA på sin side fremsto som den globale vekstmotoren, og amerikanske aksjer så en positiv avkastning i kvartalet. Generell negativ avkastning for aksjer ble utlignet av en positiv avkastning for fondets renteinvesteringer, sier oljefondsjef Yngve Slyngstad i pressemeldingen.

Aksjeinvesteringene hadde en avkastning på -0,5 prosent i kvartalet, mens renteinvesteringene hadde en positiv avkastning på 0,9 prosent. Investeringer i fast eiendom fikk en avkastning på 1,5 prosent.

Oljefondet var på 5534 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal. 61,4 prosent var investert i aksjer, 37,3 prosent i rentepapirer og 1,3 prosent i eiendom.

Svakere kronekurs bidro til å øke fondets verdi med fem milliarder målt i norske kroner. I tillegg ble fondet tilført 36 milliarder kroner i kvartalet.

Les også:

Investeringsselskap vil kjøpe Hurtigruten

Børslokomotivene senker Oslo Børs  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.