Orkla-aksjen faller tungt på en svært svak Oslo Børs torsdag. Merkevareselskapet la torsdag morgen frem kvartalstall som var nesten helt på linje med forvetningene.

Analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie peker på at det var en svak rapport, men mener kursfallet i etterkant har vært i største laget.

- Åtte prosent virker litt overdrevet, for så gærent er det dog ikke.  Men aksjen har vært bemerkelsesverdig sterk lenge egentlig, til tross for litt svake resultater over lengre tid, så det kan jo være noen som begynner å gi litt opp da, sier han til DN.

I tredje kvartal fikk Orkla et driftsresultat før avksrivninger på på 860 millioner kroner, mot et resultat på 819 millioner kroner i samme periode året før, opplyser selskapet i kvartalsrapporten torsdag.

På forhånd ventet analytikerne et driftsresultat før avskrivninger på 874 millioner kroner i kvartalet, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

- Skuffende

Orkla sliter stadig med å få til organisk vekst, særlig i Orkla Foods, hvor det sammenslåtte Toro og Stabburet ligger. I andre kvartal økte samlet organisk vekst med beskjedne 0,4 prosent, ned fra 0,9 prosent i andre kvartal.  Orkla Foods mistet markedsandeler, og hadde en organisk nedgang på 3,4 prosent.

-Organisk vekst er fortsatt utfordrende. Det er nokså skuffende, sier Peter Ruzicka, konsernsjef i Orkla.

Overfor DN sier han at sammenslåingen mellom Toro og Stabburet fortsatt sliter på organisasjonen.

- Det er en stor operasjon, som ennå ikke er ferdig. Det tar fokus fra innovasjon og utvikling.  I tredje kvartal slo vi sammen det ytre salgsleddet, de som er ute i butikkene, og det har gitt uro i organisasjonen. Men det vil gå over, og vi har god tro på at har et bedre og mer effektivt salgsapparat og flere nye lovende produkter som vil bidra til vekst igjen, sier Ruzicka.

Tror på bedring

Analytiker Kenneth Sivertsen i Arctic Securities er enig med Orkla-sjefen om at utviklingen i Orkla Foods er skuffende.

- Det er en organisk vekst i Orkla Foods på -3,4 prosent. Det var litt ventet egentlig. Jeg tror ikke det vil vedvare , men det var skuffende, sier Siversten til DN.

Ifølge ham har marginbildet på hele selskapet bedret seg.

- Tallene er ganske på linje med forventningene. Det er ikke så mye estimatendringer fremover. Orkla er i en rekonstrueringsprosess. De får veldig mye av smellen nå, men det vil bedre seg fremover. Dagens marked er ganske "tricky", sier Sivertsen.

Utenom Orkla Foods, mener ikke Sivertsen at det dreier seg om noen dramatiske tall.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Tapte en milliard på Orkla-kampen dnPlus

Godteri og snacks løfter Orkla

Oljefall og Orkla-tall tynger Oslo Børs