Det amerikanske aksjemarkedet snudde opp etter gode makrotall torsdag.

Dow Jones-indeksen var ledet av kredittkortkjempen Visa, mens teknobørsen Nasdaq ble tynget av Facebook og Twitter som fortsatt nedgangen.

Visa endte opp over ti prosent etter å ha levert bedre resultater enn ventet. Konkurrenten Mastercard var opp over ni prosent etter å gjort samme øvelse. Cornflakes-produsenten Kelloggs var opp omlag 2,5 prosent på gode resultater.

- Det dreier seg nå om økonomien og resultatene, vi har alle overanalysert Fed. Jobbveksten har tatt seg opp og BNP-rapporten var litt sterkere enn markedsforventningene. Det støtter synet om at når økonomien bedrer seg så vil aksjene begynne å krype høyere, sier aksjestrateg Bob Dell i Nuveen Asset Management.

Bruttonasjonalproduktet i USA steg sekvensielt 3,5 prosent i tredje kvartal 2014 målt i årlig takt, fra en ikke-revidert oppgang på 4,6 prosent foregående kvartal. Det var ventet en vekst på 3,0 prosent, ifølge TDN Finans.

Det private forbruket steg med 1,8 prosent i kvartalet, mens det var ventet en oppgang på 1,9 prosent.

Samtidig viser ferske tall for førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA (jobless claims) støtter observasjonen om en bedring i arbeidsmarkedet. Antallet var 287.000 per 25. oktober, mens 285.000 personer var ventet, ifølge TDN Finans.

Det løpende gjennomsnitt for de fire seneste ukene var på 281.000 sammenlignet med 281.250 uken før.

Oljeselskapene Chevron og ExxonMobil var begge svakt ned i det oljeprisen svekker seg omlag én dollar. Et fat amerikansk olje WTI ble handlet til rundt 81 dollar, og nordsjøolje brent var omsatt til omlag 86 dollar.

The Wall Street Journal skriver torsdag at den amerikanske skiferoljerevolusjonen tåler et oljeprisfall på minst 20 dollar per fat før oljeproduksjonen i USA tas ned.

Små og mellomstore selskaper - ikke globale giganter - står bak den voldsomme oppgangen i USAs oljeproduksjon, som i forrige uke nådde et 31-års toppnivå på 8,97 millioner fat per dag.

Den amerikanske sentralbanken stopper stimuliprogrammet som ventet ved utgangen av måneden. Dermed går det mot stans i seddelpressen som har pumpet penger inn i markedet gjennom massive tilbakekjøp av eiendoms- og statsobligasjoner.

I gårsdagens rentebeskjed fra Fed, påpeker sentralbanken at den amerikanske økonomien er på bedringens vei og at pilene har begynt å peke oppover i arbeidsmarkedet. Samtidig gjentar Fed at rentene vil holde seg lave i en "betydelig periode", dog avhengig av utviklingen i økonomien.

Amerikanske nøkkelindekser ved børsslutt klokken 21.00:

Les også: Verdensbanken med nytt bidrag til kampen mot ebola
Tesla utvider ladetilbudet
Asia i dag: Full krise hos Samsung  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.