–Det har vært en utrolig bra høst. Vi har aldri hatt så lite eiendommer igjen etter høstferien, sier daglig leder Olav W. Qvale hos Privatmegleren i Valdres som selger hytter fra Hedalen og oppover til Beitostølen.

Hytte på Nesbyen med prisantydning på 3,5 millioner, solgt for kr. 3,85.
Hytte på Nesbyen med prisantydning på 3,5 millioner, solgt for kr. 3,85. (Foto: Frank Tolpinrud)
Ifølge Qvale har det vært godt marked i de fleste prisklasser, men hytter i fire-fem millioners klassen i dette området tar ifølge megleren noe lengre tid å omsette.

– Det skyldes i stor grad at det er mye tomter til salgs, så de som skal bruke fire-fem millioner kroner på hytte, vurderer også å bygge.

Privatmegleren i Valdres har også solgt flere hytter over takst enn tidligere.

– Totalt sett ligger prisene fire-fem prosent over takst hvis vi ser på alle omsatte eiendommer, mens de ifjor lå rundt syv prosent under takst. Det er tydelig at markedet er mer enig i den prisen vi spør etter nå, enn det var på samme tid ifjor, sier han.

Omsetningstiden er også halvert sammenlignet med fjoråret, ned fra 81 dager til under 40 dager ifølge Qvale.

Eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 på Geilo. Foto: Hampus Lundgren
Eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 på Geilo. Foto: Hampus Lundgren (Foto: Dagens Næringsliv)
Også på Geilo ligger eiendomsmegler Christian Haatuft an til å selge flere hytter til høyere priser i år enn ifjor.

– Vi er godt happy på fjellet og ikke spesielt redd for oljespøkelset, sier Haatuft som så langt i år har solgte 143 eiendommer til 460 millioner kroner, mot 134 eiendommer til 372 millioner kroner på samme tid ifjor.

Beste siden finanskrisen

Eiendomsmegler Jørgen Haraldseth på Gol tror oppsvinget i boligmarkedet de ni siste månedene har hatt mye å si for hytteinteressen.

Denne nyoppussede hytta på Sjusjøen ble solgt etter en uke i markedet. Prisantydning var 1.790.000, solgt for 1.860.000.
Denne nyoppussede hytta på Sjusjøen ble solgt etter en uke i markedet. Prisantydning var 1.790.000, solgt for 1.860.000. (Foto: Eiendomsmegler 1)
– Det stimulerer til at folk tar beslutninger raskere. Vi har hatt innslag av budrunder på flere familiehytter til over tre millioner kroner. Det er utrolig sjelden kost og var nesten ikke tilstedeværende i 2012 og 2013. Det er ikke boomtime, men definitivt et bedre marked enn på mange år, og det beste markedet siden før finanskrisen, sier Haraldseth som selger fritidseiendom både på Gol, Ål og Nesbyen.

Han selger nå flere hytter over takst enn tidligere, og har solgt 40 fritidseiendommer siden sesongstart i august, drøyt 30 prosent flere enn på samme tid ifjor.

Overliggere forsvinner

I hytteområdene oppover Gudbrandsdalen opplever hyttemeglerne nå få solgt flere overliggere.

– Mandag gikk det fire stykker på én dag, en blanding av hytter til høy pris som har ligget i markedet en stund og nye objekter i mer normal prisklasse. Vi har faktisk hatt budrunder på hytter i høyere prisklasser, og det er ikke så vanlig lenger, sier Bente Holen Bergseng hos Eiendomsmegler 1 på Lillehammer.

Ifølge Bergseng er det hytter ifra 1,7 millioner kroner og litt oppover det går mest av, gjerne hytter med god standard der kjøperne kan flytte rett inn.

Aktiv-megler Stig Svartor, som selger mye i Hafjell og Kvitfjell, tror lave renter kan være medvirkende til folks kjøpelyst. Han ser heller ingen tegn til at den varslede nedgangen i oljeinvesteringene slår ut i folks lyst på hytte.

– De færreste her på denne siden av fjellet er berørt av nedgangen i oljesektoren, sier Svartor som synes det er gøy å jobbe igjen.

– Spesielt når du får solgt ting som du kanskje har jobbet med både i et og to og tre år, sier Svartor.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.