Familiestriden i Bergshaven-slekten har tatt en overraskende dreining. I dag foreligger dommen i striden mellom brødrene Atle (68) og Herman (70) Bergshaven som slår fast at hovedselskapet Bergshav Holding skal oppløses. Atle Bergshaven har dermed tapt saken fullstendig.

De underliggende verdiene i selskapet er trolig på rundt halvannen milliard kroner. Atle Bergshaven, som kontrollerer vel 72 prosent av selskapet, har i en årrekke sørget for minimale utbytter. Nå mener retten at nok er nok.

 

Mislighold

"I det hele tatt taler hensynet til Herman Bergshaven med styrke for oppløsning. Han er eier av betydelige underliggende verdier, men har nå få andre muligheter til å få ut denne verdien enn en oppløsning", skriver dommerfullmektig Lars Hvalgård-Bakke ved Aust-Agder tingrett i dommen.

Det står videre at "et salg vil medføre en betydelig minoritetsrabatt som (...) ville utgjøre et reelt tap for Herman Bergshaven på langt over 100 millioner kroner. Utsiktene til et reelt utbytte i fremtidige år synes også særs begrensede, all den tid selskapet i 15 år har valgt å misligholde grunnleggende prinsipper i aksjeselskapsretten".

Dommeren skriver også at "oppsummert finner retten det ikke tvilsomt at Bergshav Holding og dets styreleder, Atle Bergshaven, har misligholdt vesentlige prinsipper som ligger til grunn for selskapet, herunder reglene om myndighetsmisbruk. Likeledes finner retten det heller ikke tvilsomt at forvaltningen av selskapet har vært i strid med (...) Lisen Ugland Bergshavens individuelle forutsetninger for tildeling av aksjer". Lisen Ugland Bergshaven (95) er mor til Atle og Herman.

Herman Bergshaven får i dommen også dekket sine saksomkostninger på nær en million kroner.

 

Strålende fornøyd

Nils-Henrik Pettersson hos Schjødt har vært advokat for Herman Bergshaven.

- Det er klart jeg er veldig fornøyd med denne dommen. Den er meget grundig og vi mener den er riktig. Retten har overhodet ikke vært i tvil, sier han.

- Har du snakket med Herman?

- Ja, og han er selvfølgelig også veldig godt fornøyd.

- Men det er vel ingen overraskelse om dommen blir anket?

- Det må vi være forberedt på. Men jeg håper jo at Atle når han får en så grundig og klar dom innser at det beste er å akseptere denne.

- Hvis dommen blir stående - hva blir neste steg?

- Da vil det bli opprettet et avviklingsstyre. Og om man ikke blir enige med annet må verdiene gjøres om til penger som deles. Det kan tenkes flere måter å gjøre det på. Og det erjo ikke noe selvstendig ønske fra Herman at Atle ikke skal drive rederiet videre. Så jeg vil tro partene vil kunne bli enige.

- Det er vel svært uvanlig at retten i en slik sak kommer til at et aksjeselskap skal oppløses?

- Ja, partene er enige om at det skal mye til for å oppløse et aksjeselskap. Og ja, det er relativt lite rettspraksis på dette området - og lite som er direkte sammenlignbart med denne saken, sier Pettersson.

 

Svært skuffet

Kaare Andreas Shetelig, partner hos Wikborg, Rein & co, er advokat for Atle Bergshaven og Bergshav Holding. Shetelig skriver i en epost at "Bergshav Holding AS er svært skuffet over resultatet i dommen, som er oppløsning av selskapet. Vi vil nå studere dommens premisser og vurdere om den skal ankes".

Shetelig understreker samtidig at "Bergshav Holding AS er holdingselskapet til Bergshav Shipholding AS, hvor rederivirksomheten foregår. Bergshav Shipholding AS påvirkes således ikke av dommen."

 

 

Dette er saken:
I 1989 ble Ugland-konsernet i Grimstad delt. 40 prosent av verdiene ble skilt ut i et nytt rederi, Bergshav, med søstrene Lisen Ugland Bergshaven og Evy Ugland Kaarvang og deres barn som aksjonærer. Atle Bergshaven ble sjef og fikk også kontroll gjennom en håndfull A-aksjer han fikk av sin mor Lisen.

Tidlig på 1990-tallet startet en føljetong av rettssaker. Atle Bergshaven ble vekselvis saksøkt av moren Lisen, brødrene Bjørn og Herman og deres barn, samt av tanten Evy Ugland Kaarvang og hennes to barn.

Sakene handlet om alt fra kontroll over rederiet til fjerning av Atle Bergshavens brygge på familiens feriested. Atle vant hver gang, bortsett fra to saker der minoritetsaksjonærene har fått gehør for økt utbytte.

De fleste familiemedlemmene har ettersom årene har gått gitt opp og solgt sine aksjer til Atle Bergshaven med betydelig rabatt – men ikke Herman Bergshaven (70). Han har en aksjepost uten stemmerett i Bergshav Holding på vel 27 prosent.

 

Les også:

  Tilbyr 35 øre for en krone
Tør ikke flytte hjem fra Spania på grunn av formuesskatten  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.