Lørdag skrev DN om hvordan Pål Diskerud og flere av hans selskaper har drevet utlånsvirksomhet i gråmarkedet. Diskerud har de siste ti årene lånt ut store summer til enkeltpersoner og selskaper med høye renter.

– På bakgrunn av det som kommer frem i artikkelen på lørdag, er dette en virksomhet vi må se nærmere på, sier seksjonssjef Ole-Jørgen Karlsen i Finanstilsynet.

– Det er mye som tyder på at dette er fordekt utlånsvirksomhet, og utenfor det som kan drives uten konsesjon.

Uten konsesjon

Flere personer er i ferd med, eller har mistet hus og hjem etter å ha inngått låneavtaler med Pål Diskerud.

Seksjonssjefen i Finanstilsynet liker ikke det han har lest:

– Det er nærliggende å gå til politianmeldelse av vedkommende. Men først kommer vi til å ta kontakt og be om Diskeruds forklaring og redegjørelse. Dette er fast prosedyre før vi vurderer politianmeldelse.

En utlånsbusiness av et visst omfang krever konsesjon fra Finanstilsynet og er underlagt finansieringsvirksomhetsloven. I loven står det:

«Som finansieringsvirksomhet regnes å yte, formidle eller stille garanti for kreditt eller på annen måte medvirke ved finansiering av annet enn egen virksomhet».

Via sin medhjelper Jesper Jeppesen har Pål Diskerud skrevet til DN:

– Jeg har drevet omfattende forretningsvirksomhet i flere tiår. Meg bekjent har jeg aldri, på noe tidspunkt, vært etterforsket, mistenkt eller siktet av politiet for noen forhold.

Positiv

Flere personer har fortalt DN hvordan Pål Diskerud skjulte lån som kjøp med tilbakekjøpsopsjoner. Diskerud kjøpte for eksempel eiendommen, og ga eieren mulighet til kjøpe den tilbake til en høyere pris innen en bestemt dato.

– Finanstilsynet har ikke hatt saker om ulovlig utlånsvirksomhet av et omfang som det vises til her, sier seksjonssjef Ole-Jørgen Karlsen i Finanstilsynet. Foto: Fredrik Solstad
– Finanstilsynet har ikke hatt saker om ulovlig utlånsvirksomhet av et omfang som det vises til her, sier seksjonssjef Ole-Jørgen Karlsen i Finanstilsynet. Foto: Fredrik Solstad (Foto: Dagens Næringsliv)
– I utgangspunktet kreves det konsesjon hvis formålet er å låne ut penger, selv om det er maskert som noe annet, sier Karlsen i Finanstilsynet.

– Grensen for konsesjonsplikt er ansett for å være nokså lav, legger han til.

I en epost til DN igår skriver Pål Diskerud følgende om at Finanstilsynet nå vil undersøke saken:

– Jeg er positiv til at Finanstilsynet vil se på saken. Det vil gi meg og de aktuelle selskapene en mulighet til å oppklare de feilene som DN har begått i fremstillingen som ble gitt i lørdagsavisen. Vi vil selvsagt medvirke til at Finanstilsynet får grundig informasjon fra oss til sitt arbeid med å vurdere og belyse de skadelige påstandene DN har fremsatt. På samme måte som vi er sikre på at Finanstilsynet ikke ønsker å bedrive saksbehandling gjennom media, ønsker heller ikke vi å bidra til dette. Vi vil derfor adressere saken direkte overfor Finanstilsynet, ikke gjennom DN.

Upløyd mark

Hele Diskeruds forretningsvirksomhet skal nå under lupen. Det kan bli et omfattende arbeid. Hva som er hans reelle bostedsadresse er usikkert. Offisielt er han registrert som «uten fast bopel». Diskeruds selskap Jonatan as er registrert på en adresse på Frogner som stort sett står tom.

– Vi kommer til å se på helheten i virksomheten hans, sier Karlsen.

Denne form for utlånsvirksomhet i gråmarkedet er upløyd mark for Finanstilsynet og norske myndigheter.

– Finanstilsynet har ikke tidligere vært kjent med at det drives omfattende utlån i gråmarkedet med de dimensjonene som dere skriver om.

Samarbeid med politi

Karlsen mener det vil være naturlig å se på Diskeruds virksomhet i samarbeid med andre instanser som politimyndigheter og skattemyndigheter.

– En eventuell anmeldelse vil sendes til Økokrim som vi har et regulært samarbeid med. Det er i tilfellet naturlig at det er Økokrim som koordinerer en slik etterforskning og samler trådene mellom politiet, Skattekrim og oss og eventuelt andre instanser.

Pål Diskerud mener han ikke har gjort noe galt. I en epost til DN i forrige uke skrev han at han mener DN prøver «å fremstille annen, ordinær forretningsvirksomhet som kamuflerte lån. Dette er uriktig, og ville blitt påpekt av revisorer, juridiske rådgivere og annen kompetanse dersom det hadde vært tilfellet. Jeg har ikke drevet virksomhet av det slag og omfang DN hevder.»

Se video: - Jeg tenker på døden hele tiden:

I lånehaiens grep
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.