North Atlantic Drilling skyver på fristen for å inngå borekontrakt med det russiske olje- og gasselskapet Rosneft, opplyste det i en melding fredag.

North Atlantic Drilling er et datterselskap av John Fredriksen-kontrollerte Seadrill. Det fremgår ikke klart av fredagens melding hva som er årsaken til utsettelsen. Mandag peker imidlertid morselskapets finansdirektør Rune Magnus Lundetræ på sanksjonene mot Russland.

- Årsaken til det er knyttet til sanksjonene og vår foreløpige tolkning av dem, sier han til Dagens Næringsliv

Jobber med tolkningen

Seadrill la seg ut med både EU og USA da selskapet signerte seks kontrakter med Rosneft 29. juli, dagen før den foreløpig siste runden med økonomiske sanksjoner mot Russland ble iverksatt. Samme dag varslet North Atlantic Drilling at det har inngått riggkontrakter med Rosneft til en verdi på 4,25 milliarder dollar i perioden 2015 til 2017.

Siden har det hersket full usikkerhet om avtalen er i strid med sanksjonene fra USA og EU.

Mens EUs sanksjoner gjaldt fra og med 12. september, besluttet amerikanske myndigheter at sanksjonene også gjelder inngåtte avtaler. Dette gjelder for alle amerikanske selskaper, også de som er på New York-børsen, som Seadrill og Statoil.

I tillegg er både Seadrill og North Atlantic Drilling registrert i Bermuda, og blir dermed ikke omfattet av EU-sanksjonene.

- Det har gått litt tid, og man har fått tid til å fordøye litt mer hva implikasjonene er. Med vår foreløpige tolkning av sanksjonene, spesielt på de amerikanske sanksjonene sin side, ser det krevende ut i dag å kunne operere i Russland, sier Lundetræ.

- Vi fortsetter jo å jobbe med tolkningen. Vi jobber tett med Rosneft hver dag, så dette er noe vi gjør i fellesskap. Utover dette, har jeg ingen kommentar, legger han til.

- Utsatte innekter

Meldingen om borekontraktene 30. juli kom etter at North Atlantic Drilling den 22. august offentliggjorde en konkretisering av en omfattende intensjonsavtale som ble inngått i mai. North Atlantic Drilling skal ifølge avtalen overta 150 landborerigger i Russland og femårige beskjeftigelseskontrakter på disse fra Rosneft. Til gjengjeld får Rosneft en eierandel på 30 prosent i North Atlantic Drilling til en pris på 9,25 dollar per aksje, med oppgjør i kontanter.

Den endelige avtaleinngåelsen for borekontraktene var opprinnelig satt til 10. november. Ifølge North Atlantic Drilling er nå hele avtalen satt på vent inntil slutten av mai 2015.

- Oppstarten er nå utsatt, slik at det eventuelt vil medføre at du får utsatte inntekter, sier Tore Byberg, investorkontakt i North Atlantic Drilling, til Dagens Næringsliv.

Kontraktene gjaldt blant annet dypvannsriggene West Navigator, West Rigel og West Alpha, samt to oppjekkbare rigger som er under bygging. Selskapet ser seg nå om etter alternative oppdrag for riggene.

- Det gjør vi i full forståelse med Rosneft. De har selvfølgelig samme interesser som oss i at riggene arbeider til enhver tid, sier Byberg.

- En del av avtalen var jo at de skulle komme inn som aksjonær, men det er ingen deler av avtalen som vil bli iverksatt før vi kan lukke dette, understreker han.

Les også:
Lånehai under lupen
Makker forlater Vollvik
Velger høyere lønn fremfor høyere pensjon

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.