Lagmannsretten fant det klart at investor Arne Fredlys selskap Atlas Capital Management Ltd overtrådte forbudet mot urimelige forretningsmetoder i verdipapirhandelloven i forbindelse med salg av aksjer i seismikkselskapet RXT i 2010. Dermed ble selskapet dømt til avstå en gevinst på 5,5 millioner kroner til Finanstilsynet. Fredly anket dommen til Høyesterett, som besluttet å avvise saken. Hovedkravet på 5,5 millioner kroner, som staten har mot Atlas Capital Management Ltd, forfalt til betaling 8. august i år.

– Kravet er ikke betalt. Finanstilsynet vurderer hvordan det vil forfølge kravet videre, sier Geir Holen, seksjonsleder i Finanstilsynet til DN.

Holen og Finanstilsynet tror Atlas ikke har til hensikt å gjøre opp millionkravet.

– Atlas har gjennom sin advokat opplyst at det ikke er midler i selskapet, og Finanstilsynet forsto det slik at det ikke har til hensikt å betale kravet, sier Holen.

Avviklet

Dette avvises av Fredly.

– Dette er en misforståelse. Kravet vil bli betalt. Men kravet må først rettes mot Apollo, da Atlas er avviklet, skriver han i en epost.

– Hvorfor er Atlas avviklet, og når ble selskapet avviklet?

– Atlas ble avviklet for 4,5 år siden. Det var en prosess som startet lenge før denne handelen ble gjort, skriver Fredly i en epost.

DN lyktes igår ikke å få en kommentar fra Fredlys advokat, Kyrre Eggen.

Ifølge regjeringsadvokat Ole Kristian Rigland har det aldri vært et tema i samtaler med Fredlys advokat at kravet i stedet måtte rettes mot selskapet Apollo.

– Jeg forsto samtalen med advokat Kyrre Eggen slik at det hverken var evne eller vilje til å betale vinningsavståelsen. Eggen hadde fått opplyst at det ikke var midler igjen i Atlas, sier Rigland.

Ny misforståelse

Han utdyper at det forut for rettssaken kom frem at Fredly var i ferd med å avvikle Atlas. Finanstilsynet sendte inn en formell innsigelse mot sletting av selskapet til registreringsmyndighetene på Gibraltar, og avviklingen ble stanset. Rigland setter spørsmålstegn ved Fredlys utsagn om at Atlas ble avviklet for 4,5 år siden.

– Hvis selskapet ble avviklet for 4,5 år siden, hva gjorde Fredly og Atlas da i retten? Hadde selskapet vært avviklet, ville ikke vi hatt noen motpart, sier Rigland.

Geir Holen i Finanstilsynet har fått inntrykk av at kravet ikke vil bli innfridd.
Geir Holen i Finanstilsynet har fått inntrykk av at kravet ikke vil bli innfridd. (Foto: Dagens Næringsliv)
Fredly mener at Rigland må ha misforstått.

– Som tidligere sagt, ser dette ut til å være en misforståelse. Jeg vet ikke hva som nøyaktig er sagt mellom min advokat og regjeringsadvokaten. Så vidt jeg vet, fikk regjeringsadvokaten beskjed om at det ikke var midler i Atlas, og at kravet måtte sendes til Apollo eller meg. Svaret på hvorfor jeg har vært i retten er enkelt. Det var ikke viktig for meg om selskapet eksisterte eller ikke, jeg møtte i retten fordi jeg var helt sikker på at jeg hadde en god sak, skriver Arne Fredly.

– Er det slik å forstå at dersom Finanstilsynet sender faktura for hovedkravet på 5,5 mill, så vil Apollo umiddelbart gjøre opp dette?

– Ja. Når du skal betale noe, må du først få tilsendt en faktura. Denne saken er uhyre enkel. De må først sende faktura til Apollo, så vil kravet bli betalt, sier Fredly.

– Hvorfor har du i så tilfelle ikke meddelt tilsynet dette tidligere, fristen for å betale gikk ut 8. august?

– Såvidt jeg vet er den eneste kommunikasjonen som har vært i saken til nå, en telefonsamtale mellom min advokat og regjeringsadvokaten. Her skal min advokat på nytt ha gjort oppmerksom på at Atlas er avviklet, og at kravet derfor måtte sendes til Apollo. Dette ble forøvrig opplyst før rettssaken startet, og ligger i saksdokumentene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.