Det var i slutten av februar i år at Jostein Devold fikk tilsendt informasjon på epost fra Arctic Securities klokken 16:45 om en mulig emisjon i oljemyggen Transeuro Energy Corporation. Til tross for at den mangeårige investeringsdirektøren var gjort til innsider, videreformidlet han opplysningene til Pareto-megler Johannes W. Digernes samme kveld klokken 18:37.

Oslo politidistrikt har ilagt Devold en bot på 250.000 kroner for å ha «gitt opplysninger om innsideinformasjon til uvedkommende», hvilket er brudd med verdipapirhandellovens paragraf 17–3 annet ledd nummer én og paragraf 3–4 første ledd.

– Dette er en viktig sak, denne typen brudd aksepteres ikke, men også fordi dette lett vil kunne misbrukes av andre, sier Knut Horn, politiadvokat ved Oslo politidistrikt.

– Den synes å være en helt urimelig overreaksjon, skriver Devold i en epost til DN om boten.

«En glipp»

Devold er nestleder i Bjørn Rune Gjelstens avfallshåndteringsselskap, Noah, og styrer i dag finansporteføljen til mediesky Leif Hübert, som ifølge Kapital er god for 970 millioner kroner. Devold sitter også i Hüberts konsernstyre og er en ivrig laksefisker. Men han er kanskje mest kjent som mangeårig investeringsdirektør i Rasmussen­gruppen.

– Det var en helt ubetenksom glipp av meg en sen kveldstime. Vi har aldri vurdert å investere i dette selskapet som visstnok hadde en børskurs på 18 øre og drev med oljeleting i Ukraina og Jordan. Om det var innsideinformasjon er også et helt åpent spørsmål da informasjonen var en helt innholdsløs «teaser» som neppe var egnet til å flytte børskursen, skriver Devold på spørsmål om hvorfor han videreformidlet innsideinformasjonen til megler.

– Dette må du ta med han, sier Hübert til DN.

Hübert sier at han kjenner til forelegget og at det ikke vil få noen konsekvenser for Devold.

Forelegget mot Devold var et resultat av en anmeldelse fra Finanstilsynet.

– Det underliggende motivet kjenner ikke vi. Det er heller ikke nødvendig å vite for å konstatere en overtredelse av loven, sier politiadvokat Horn.

– Mistenker dere at noen kan ha misbrukt informasjonen?

– Det vet vi ikke noe om, sier Horn.

DN har kontaktet Pareto-megler Digernes, men det er juridisk direktør i meglerhuset, Ole Wetlesen Borge, som besvarer DNs henvendelse.

«Vi kan dessverre ikke kommentere kundeforhold», skriver Borge.

Kong Salomo

DN har de siste ukene skrevet at Finanstilsynet valgte å ikke anmelde en faggruppe underlagt Nærings- og Fiskeridepartementet som lekket opplysninger om tildeling av laksekonsesjoner. Tilsynet sendte i stedet et brev der det konstaterer at verdipapirhandelloven er brutt. Norway Royal Salmon fikk flest konsesjoner, og aksjekursen steg hele 12 prosent etter at tildelingen ble kjent i aksjemarkedet.

– Det er tydeligvis forskjell mellom kong Salomo og Jørgen hattemaker, sier Atle Degré, tidligere juridisk direktør på Oslo Børs, etter å ha lest forelegget mot Devold.

Han understreker at de to sakene ikke er helt like, men at begge omhandler «klart uforsiktig omgang med innsideinformasjon».

– Foreleggssaken er i tråd med gjeldende praksis. At denne anmeldes og ikke konsesjonssaken tyder på at Finanstilsynet behandler statlige aktører med en helt annen målestokk enn private aktører. Og det selv om skadepotensialet er vel så stort for feil som gjøres av det offentlige. Det er vanskelig å forstå hvorfor, sier Degré.

– Laksekonsesjonssaken er så vidt jeg kan bedømme en stor sak der børssensitiv informasjon ble spredt systematisk og der kursutslagene var betydelige, skriver Devold.

Finanstilsynet ved direktør for markedstilsyn, Anne Merethe Bellamy, avviser forskjellsbehandling.

– Finanstilsynet driver ikke forskjellsbehandling, men kan ikke behandle sakene summarisk. Hver eneste sak vurderes konkret med utgangspunkt i sakens fakta og omstendigheter. En del av de sakene vi undersøker, men langt fra alle, blir politianmeldt. Forhold meldes til politiet når vi, ut fra tilsynshensyn, finner at strafferettslig forfølgning er nødvendig for å forebygge nye lovbrudd. I andre tilfeller kan vi vurdere det slik at et offentlig brev med kritikk er en adekvat og tilstrekkelig reaksjon, slik vi gjorde i den omtalte saken om tildeling av laksekonsesjoner, sier Bellamy.

Les også: Anmelder handel, ikke lekkasje

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.