Intet er så bra som en aggressiv oppkjøpskamp for å få fart på børsverdiene i en sektor. Det franske oljeserviceselskapet Technip byr på det franske seismikkselskapet CGG som har avvist tilnærmelsene. Norske seismikkaksjer som PGS og TGS-Nopec stiger på håp om bedre prising av seismikkaksjer. 

Seismikkaksjer har vært et sorgens kapittel i hele 2014 og de fleste seismikkaksjene har mer eller mindre halvert seg i verdi i løpet av året. Nå kan det se ut som om ledelsen i det franske oljeserviceselskapet Technip mener bunnen er nådd, siden selskapet har kommet med et bud på det franske seismikkselskapet CGG på 8,3 euro per aksje. Det gir en premie på 28 prosent over børskursen før budet ble kjent. CGG-aksjen steg 19 prosent på meldingen og handles nå til kurs 7,8 euro. Aksjemarkedet er altså ikke helt trygg på at dette oppkjøpet vil bli noe av.

CGG avviser budet og kaller det ”unsolicited”, som vel kan oversettes med ubegrunnet. CGG mener Technips betingelser ikke er tilstrekkelige til å fortsette prosessen. Dette er en klassisk første reaksjon fra et oppkjøpsobjekt. CGGs styre har et ansvar for å maksimere verdiene i selskapet. CGG-aksjen har halvert seg i verdi i løpet av 2014 og startet året på over 12 euro per aksje. I tillegg viser historien at vellykkede bud gjerne tilbyr en premie på cirka 40 prosent. Da bør det ikke være vanskelig å argumentere for at en premie på 28 prosent er for lite.

Les også: Technip bekrefter CGG-interesse

Les også: Seismikkselskaper stiger på børsen

Siden dette er Technips første bud kan man trygt legge til grunn at selskapet har rom for å by mer. Men det er verdt å ha i mente at den franske stat er en betydelig aksjonær i begge selskaper. Det kan ha vesentlig  for hvordan dette spillet forløper videre.

For de norske seismikkselskapene er budet fra Technip meget gode nyheter, og de to aksjene stiger henholdsvis fire og 2,5 prosent nå på formiddagen. Dett er intet som helst som tyder på at Technip vurderer å by på verken PGS eller TGS, men det er heller ikke nødvendig for at de to aksjene skal stige. Det er en helt vanlig reaksjon at hele sektoren stiger i forbindelse med et oppkjøpsforsøk.

For det første tyder dette på at det kraftige børsfallet for seismikk kan nærme seg bunnen siden Technip nå er villig til å legge penger på bordet. For det andre vil et bud med en betydelig premie kunne bidra til økte prisingsmultipler for de øvrige aksjene i sektoren.

Les også:

Asia i dag: Frykt for valutakrig

Kommunal skattesmell etter Olav Thon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.