Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,33 prosent torsdag ledet an av blant annet gassfraktrederiet BW LPG, aluminiumsprodusenten Norsk Hydro og  telekomselskapet Telenor. Oljeselskapet Statoil og seismikkselskapene TGS og PGS var blant aksjene som trakk opp.

BW LPG-aksjen endte ned 11,9 prosent torsdag etter en skuffende kvartalsrapport, og var blant dagens mest omsatte aksjer med 223 millioner kroner. Det bidro til redusere aksjeavkastningen til omlag 12,3 prosent hittil i år.

Analytikerne mener BW LPGs rapport for tredje kvartal var tynget av lavere enn ventet realisert rater.

TUNGE TANKER. Store gasstankere fra BW LPG frakter butan og propan over hele verden. På bildet tankeren «BW Denise».
TUNGE TANKER. Store gasstankere fra BW LPG frakter butan og propan over hele verden. På bildet tankeren «BW Denise». (Foto: BW LPG/TradeWinds)

Arctic Securities-analytiker Erik Nikolai Stavseth viser til at BW LPGs bruttoresultat (ebitda) for tredje kvartal på 109 millioner dollar, var lavere enn den mest pessimistiske analytikeren i BW LPGs konsensus.

Stavseth viser til at BW LPG har oppdatert sin kontraktsdekning, som indikerer at selskapet har økt dekningen for 2015-2017, noe han mener negativt ettersom Arctic anslår at spotratene vil forbli sterke i 2015 og 2016.

Arctic Securities venter at estimatene vil komme ned for 2015 og 2016, og meglerhuset vil vurdere sitt kursmål på 105 kroner per aksje med en sannsynlighet for en nedjustering.

SEB, som på forhånd ventet at BW LPG ville rapportere en ebitda på 114 millioner dollar i tredje kvartal, det laveste ebitda-anslaget i innsamlingen til SME Direkt, mener analytikerne trenger flere kvartaler til å modellere BW LPGs spotlaster. Meglerhuset viser til at differansen mellom konsensusforventingen og det BW LPG rapporterte i spotrater i tredje kvartal var rundt 8.500 dollar per dag per skip.

SEB skriver at til BW LPG-resultatet ikke påvirker meglerhusets syn om at VLGC-markedet er i starten av et bærekraftig «boom marked». Meglerhuset gjentar en kjøpsanbefaling med kursmål 107 kroner per aksje.

Carnegie skriver i en oppdatering at meglerhusets 2015-estimater på BW LPG kan bli nedjustert med 5-10 prosent etter kvartalsrapporten. Også Carnegie viser til at BW LPGs realiserte VLGC-rater i tredje kvartal ble lavere enn det meglerhuset hadde ventet. Det vises imidlertid til at de fundamentale VLGC-forholdene forblir «bunnsolide», og Carnegie tror frykten for at en fallende oljepris vil gi en kraftig nedgang i VLGC-ratene er overdrevet.

Pareto Securities viser til at BW LPG-tallene for tredje kvartal var skuffende, og meglerhuset mener det nå virker som at BW LPG-aksjen vil fortsette å utvikle seg svakere enn sammenlignbare selskaper. Pareto ser ingen endring i sin «VLGC-story» på sikt, men ville ha byttet fra BW LPG til Avance Gas eller Aurora LPG nå, ifølge oppdateringen.

DNB Markets viser blant annet til at BW LPG opplyser at etterspørselen har svekket de seneste ukene, og at selskapet venter lavere rater fra 2016 etter et positivt marked i 2014-2015.

BW LPG-aksjen var ned 11,9 prosent til 60,55 kroner, omsatt for 223 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,33 prosent til 600,35 poeng, omsatt for 3405 millioner kroner.

Les også: Shippingselskap i spill

  - Det har tatt altfor lang tid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.