- På lang sikt er det vanskelig å slå 60/40-strategien, sier Knut Norheim Kjær.

Kjær ledet Oljefondet fra starten i 1997 og til 2008. Da han forlot fondet hadde fondet 2000 milliarder kroner under forvaltning.

Han har også ledet Trient Asset Management siden fondet ble etablert i 2011. Han hadde så et kort opphold i amerikanske Riskmetrics, i tillegg til diverse oppdrag som foredragsholder og rådgiver for internasjonale fond, før han kom tilbake til Norge.

Les om resultatene i Trient Asset Management her: Lønnsomt med lite fond

Onsdag delte Kjær villig vekk sine investeringsråd med deltakerne på Dagens Industris Allocation Strategy-konferanse.

De fleste rådene var ifølge di.se i det avanserte laget for småsparere, men stalltipset 60/40 er ifølge Kjær like relevant for småsparere som profesjonelle investorer.

60/40

En typisk 60/40-strategi går ut på at man investerer slik at man holder aksjeandelen i investeringsporteføljen på 60 prosent. Rundt 40 prosent skal man plassere i rentepapirer. Den totale aksjeeksponeringen i verden er cirka 60 prosent, og obligasjonseksponeringen rundt 40.

Oljefondet har i flere år hatt denne profilen på sine investeringer. I 2010 ble det imidlertid åpnet for å investere fem prosent av fondet i eiendom.

I dag består fondet av 60 prosent aksjer, 35–40 prosent rentepapirer og inntil 5 prosent eiendom.

Konsekvent investering

Kjær sier til di.se at forholdet mellom investeringene ikke nødvendigvis må være akkurat 60/40.

- Hovedsaken er at man er konsekvent, sier Kjær.

Poenget er nemlig at man ved å holde seg til en slik strategi tvinges til å kjøpe den aktiva-klassen som gjør det dårligst i markedet.

- Når aksjer faller så tvinges man til å kjøpe akjer, og omvendt, sier Kjær.

Dermed unngår man å følge flokken og kjøpe aksjer når prisene er på vei opp.

- Man tvinges hele tiden til å gjenopprette balansen, sier Kjær.

Les også: Hemmelig hegdefond ville knuse Nokia

Derfor lyver bankfolk mer enn andre (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.