Høyesterett nekter Økokrim å føre kontroversielle bevis i Acta-saken, norgeshistoriens største innsidesak.

Den hovedtiltalte Fred Anton Ingebrigtsen har under ankesaken i Gulating lagmannsrett krevd at opptakene der han ble telefonavlyttet, som påtalemakten ønsker å føre for retten, må slettes. Det ga Høyesterett ham mandag medhold i.

Telefonavlyttingen ble utført i 2008, men siktelsen knyttet til dette materialet ble siden frafalt og bevisene aldri brukt i tingrettssaken i Stavanger. Men materialet fra telefonavlyttingen ble ikke slettet, selv om det nå fikk status som «overskuddsmateriale».

Under ankesaken, som har pågått i Gulating lagmannsrett siden september, vil påtalemyndigheten likevel føre telefonavlyttingen som bevis. Gulating sa først ja til dette.

Den hovedtiltalte, hans kone og flere av de andre tiltalte anket denne avgjørelsen til Høyesterett.

Høyesterett delt

Mandag kom Høyesterett frem til at bevisene ikke kan føres for retten. Flertallet, tre av de fem dommerne, har kommet til at det var ulovlig av politiet å oppbevare avlyttingen

– Politiet hadde i mer enn to år en lovbestemt plikt til å tilintetgjøre materialet. Hadde plikten vært overholdt, ville spørsmålet om å bruke det som bevis ikke kunnet oppstå i ettertid, skriver førstvoterende dommer Arnfinn Bårdsen i Høyesteretts kjennelse.

Høyesterett er delt i synet på saken. Annenvoterende dommer Ragnhild Noer mener opptakene ikke må slettes, og at ankene burde forkastes.

Advokat John Christian Elden er tilfreds med Høyesteretts avgjørelse.
Advokat John Christian Elden er tilfreds med Høyesteretts avgjørelse. (Foto: Dagens Næringsliv)
For påtalemyndigheten er Høyesterettsavgjørelsen et nederlag. For advokat John Christian Elden er det en seier. Han har representert Ingebrigtsens kone i Høyesterett. Hun er blitt tatt opp som en del av den ti dager lange avlyttingen av Ingebrigtsen og har krevd opptakene slettet.

– Høyesterett har fastslått at politiet brøt loven i to år og fortsatt bryter den ved å ta vare på telefonsamtaler som Acta-gründerens kone Ingrid Ottesen har deltatt i. Høyesterett har pålagt politiet straks å slette slike samtaler, sier Elden.

Advokat Bjørn Stordrange representerer Acta-gründer og hovedtiltalt Fred A. Ingebrigtsen.

– Vi registrerer at forsvarerne har fått fullt medhold, det var ikke uventet. Jeg skal redgjøre for hvilken betydning dette vil ha for den videre behandlingen av saken imorgen, sier Stordrange.

«Til etterretning»

– Dette er en seier både for grunnlovsvernet og personvernet. Politiet kan ikke høre gjennom ektefellesamtaler for så å vurdere om noe av dette kan brukes som bevis. De skal straks slettes på samme måte som for eksempel advokatsamtaler og andre samtaler politiet ikke har lov til å høre gjennom. Høyesterett har vært svært klare på at de heller ikke kan brukes i etterretningsøyemed eller som inngang til å starte ny etterforskning, sier han.

– Påtalemyndigheten tar Høyesteretts avgjørelse til etterretning og bevisførselen i den pågående ankesaken vil da fortsette under de samme rammer som under tingretten og så langt i lagmannsretten, sier Hans Christian Koss, som representerer påtalemyndigheten i Norges største innsidesak i Gulating lagmannsrett.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.