Hovedindeksen på Oslo Børs gikk i minus fra start og holdt seg der gjennom hele dagen.

Marine Harvest falt 2,9 prosent tirsdag etter å ha sluttet ned 0,2 prosent mandag. AGB Sundal Collier-analytiker Georg Liasjø anbefaler sine kunder å være forsiktige med investeringer i laksesektoren, da aksjene har steget mye den seneste tiden, og inntjeningsestimater kan bli nedjustert. Han ser begrenset oppside i de fleste lakseaksjene, ifølge IntraFish.

«Selv om vi oppjusterer lakseprisestimatene våre fra 40,5 kroner til 41,5 kroner for 2015, og fra 41,3 kroner til 42,5 kroner for 2016 (grunnet en sterkere euro) er dette mer enn motvirket av endrete kostnadsestimater», heter det i rapporten.

Nedgraderer

Liasjø tror at kostnadene vil øke med 1,0-1,5 kroner grunnet utsiktene til høyere fôrpriser, ifølge IntraFish.

«Våre anslag for inntjening per aksje (EPS) i 2015 er i snitt 12 prosent under konsensus, og vi venter at estimatene vil komme noe ned på kort og mellomlang sikt, hovedsakelig grunnet lavere enn ventet laksepriser i fjerde kvartal, og senere som en følge av reviderte kostnadsestimater som følge av høyere fôrpriser», heter det.

ABG Sundal Colliers toppvalg i laksesektoren er Lerøy Seafood Group. Marine Harvest nedgraderes fra kjøp til hold, mens kursmålet justeres fra 102,0 til 103,0 kroner. Også Bakkafrost, Salmar, og Grieg Seafood nedgraderes til hold.

Marine Harvest ble omsatt for 319 millioner kroner på Oslo Børs tirsdag.

Tror på Opec-kutt

Analytikerne tror Opec vil vedta kutt i produksjonen eller produksjonstaket på torsdagens møte i Wien. Det er uenighet om kuttene vil bli store nok for å rette markedsbalansen.

Credit Suisse mener Opec-møtene nærmest har vært irrelevante i lang tid, men ser mulighet for at det nå kan komme en betydelig avtale om reduksjon i produksjonstaket på 30 millioner fat per dag.

«Hvis Opec ikke leverer et nytt, lavere produksjonstak, tror vi oljeprisene raskt vil falle en god del til», skriver meglerhuset, og viser til at stor lagerbygging vil føre til mye brattere contango i løpet av første halvår 2015.

Dette kan føre til at oljeprisene faller langt forbi de nåværende indikasjonene, ifølge Credit Suisse-analytikerne, som ser en bunn i WTI-prisen på 50-60 dollar per fat i et scenario uten Opec-kutt.

Meglerhuset tror imidlertid Saudi Arabia og de andre Opec-landene ønsker å stabilisere oljeprisene, og ser tegn til at ministerne i gulfrådet er forberedte på «å raske sammen en avtale» for å få ned produksjonstaket.

Credit Suisse-analytikerne ser for seg et produksjonstak på 29,2 millioner fat per dag, 1,4 millioner lavere enn den rapporterte produksjonen i oktober.

Uenige opm størrelse på kutt

Standard Chartered virker å ha en lignende oppfatning, og tror at Opec vil prøve å få ned produksjonstaket til 29 millioner fat per dag eller lavere. Meglerhuset tror imidlertid en avtale kan bli vanskelig å nå, på grunn av mangelen av individuelle landkvoter og Iraks fritak fra produksjonstaket, ifølge Bloomberg News.

Ifølge oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets vil et slikt kvotekutt være nok til å snu den nedadgående trenden i oljeprisene. Hun venter at Opec vil kutte produksjonskvoten til 29-29,5 millioner fat per dag, som impliserer et produksjonskutt på rundt én til 1,5 millioner fat per dag.

Barclays og DNB Markets tror på et mindre kutt i produksjonen, på rundt 0,5 millioner fat epr dag, som er rundt én million for lite for å bringe markedet tilbake i balanse, basert på både IEA og Opecs 2015-estimater for «call on Opec».

Barclays-analytikerne mener at mangelen på en permanent avtale om Irans atomprogram med Vesten reduserer presset på Opec til å kutte produksjonen, ettersom Irans eksporter vil være strupet av sanksjoner på én million fat pr dag inntil partene eventuelt kommer til enighet.

Samtidig påpeker Barclays at en eventuell avtale i løpet av de kommende månedene, som trolig vil føre til høyere Iran-eksporter, vil gi ytterligere overskuddstilbud fra Opec.

60 dollar fatet uten kutt

Oljemarkedsanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets spør seg i en oppdatering hvorfor Saudi-Arabia skal forsvare en pris på 100 dollar fatet om de da vil måtte kutte for å opprettholde denne prisen igjen i årene fremover, noe som vil minke inntektene til landet betraktelig.

Kjus venter at Opec vil fokusere på håndheving av målet, men venter ikke at det vil komme produksjonstak for enkeltland. De eneste landene som ventes å kutte er Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Kuwait. Til tross for at han kun ser et produksjonskutt på 0,5 millioner fat pr dag, ser han et nettokutt i produksjonen på én million fat innen mars 2015, drevet av ventet produksjonsfall i Libya.

Dersom dette scenarioet utspiller seg, venter DNB-analytikeren at oljeprisene vil stige 5-10 dollar per fat på kort sikt, men beholder likevel sin prognose for en gjennomsnittlig Brent-pris på 80 dollar per fat i 2015.

Dersom Opec ikke kommer frem til noen avtale, venter Kjus at prisene vil falle ned på 60 dollar-nivået innen utgangen av året.

Ved kutt på mer enn én million fat per dag, ser Kjus at prisene vil stige 10-15 dollar innen utgangen av året, men vil heller ikke i dette tilfellet endre prognosene sine for 2015.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,23 prosent til 606,12 poeng, omsatt for 5,05 milliarder kroner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.