Den John Fredriksen-dominerte rigg-giganten Seadrill overrasket stort med å fryse utbytteutbetalinger til aksjonærene da selskapet la frem resultater for tredje kvartal onsdag. Seadrill har nemlig lokket til seg aksjonærer med vekst og utbytte som agn.

Markedet reagerer med å sende aksjen ned omlag 13 prosent, der aksjer for nærmere 700 millioner kroner har skiftet hender på Oslo Børs sålangt onsdag. Det gjør den også til den meste omsatte.

Tror på aksjonærflukt

DNB Markets forklarer kursskrellet med den overraskende utbyttesuspensjonen, og mener mulige aksjetilbakekjøp ikke han motvirke dette tilstrekkelig, iføllge en oppdatering.

Meglerhuset venter å se en endring i aksjonærbasen, og tror aksjen slutter ned 10-15 prosent i dag.

Handelsbanken erkjenner at utsiktene i det korte bildet innen ultradypvannssegmentet har forverret seg.

Meglerhuset fremholder at det var ventet at Seadrill ville redusere utbyttet, men ble overrasket av at det suspenderes helt og mener en negativ reaksjon i markedet er berettiget.

Flere analytikere hadde ventet at Seadrill ville redusere utbyttenivået.

Konsensusestimatet var på 0,83 dollar per aksje for tredje kvartal og på 2,51 dollar per aksje til neste år, ned fra et ventet nivå på 3,63 dollar for 2014, ifølge TDN Finans.

Kamp om å overleve

Carnegie mener også at suspenderingen av utbyttebetalingene og kommentarene om svake utsikter er svært negativt for Seadrill-aksjen.

Innretting av selskapets balanse til et svakt marked vil trolig mottas positivt i markedet, men representerer et nytt kapittel til et case basert på vekst og yield, ifølge en oppdatering.

Carnegie tror investorene nå vil snakke om en kamp for overlevelse snarere enn vekst/yield over de kommende månedene, og ser liten grunn til å kjøpe aksjen nå, gitt hvor oljeprisene ligger for øyeblikket.

Carnegie mener samtidig Seadrills vedtak om mulig aksjetilbakekjøp på inntil 10 prosent av utestående aksjer ser betydelig ut.

Utbyttefrysen sparer Seadrill rundt to milliarder dollar årlig. Til sammenligning impliserer dagens aksjekurs at et tilbakekjøp av ti prosent av aksjene vil beløpe seg til i overkant av seks milliarder kroner, påpeker meglerhuset.

Ser kjøpsmulighet

Pareto Securities mener det kraftige kursfallet representerer en kjøpsmulighet.

De anser de fire nye kontraktene med Petrobras, samt de tre nye jack-up-kontraktene som veldige positive tegn gitt det nåværende markedet, og viser til at Seadrill nå har alle ultradypvannsriggene på kontrakter i 2015.

Meglerhuset fremholder at skiftet fra utbytte til aksjetilbakekjøp på inntil ti prosent av de utestående aksjene som en sterk uttalelse rundt den fremtidige kontantbruken.

Nekter lave rater

Seadrill vil heller la rigger ligge ledig enn å ta på seg arbeid til for lave rater, ifølge selskapets kvartalsrapport onsdag.

Selskapet mener noen konkurrenter påtar seg arbeid som er på eller under kontantstrøm break-even, men Seadrill må ikke følge etter.

«Seadrills oppnåelser med sikker drift med premium kundebase gir selskapet en ordrebokstørrelse som tillater selskapet å vente for de rette mulighetene, heller enn å bli tvunget til å signere på svake rater», heter det, ifølge TDN Finans.

Videre opplyses det at Seadrill tror det er sannsynlig med leveringsutsettelser for ultradypvannsboreskip fra verftene i andre halvår 2015.

Selskapet har tidligere meldt at på grunn av høye leveransevolumer av nybygg i 2014 og flaskehalser hos utstyrsleverandører trolig ville føre til at flere verft ikke kunne møte sine leveransedatoer.

Seadrill-aksjen er ned 12,4 prosent til 124,30 kroner, omsatt for 670 millioner kroner på Oslo Børs sålangt onsdag.

Les også:
Stigende boligpriser gir lånelyst
Beslagla flere tonn cash
Vil ikke kutte i oljeproduksjonen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.