Seadrill-aksjen stuper etter at selskapet struper utbyttebetalingene på ubestemt tid. Kursfallet må bety at aksjemarkedet har trodd på Seadrill-styrets forsikringer fra august om at utbyttet skulle fortsette i hele 2015 og trolig godt ut i 2016. Det er oppsiktsvekkende.

Seadrill-aksjen faller 14 prosent nå på formiddagen etter at selskapet la frem resultatrapporten for tredje kvartal, sammen med nyheten om at utbyttene stanses på ubestemt tid.

Les mer: Mener Seadrill får som fortjent

Les mer: Seadrill får børsbank

Vi skal ikke lenger tilbake enn slutten av august i år at Seadrill-styret gjorde seg høy og mørk og lovet at utbyttenivået på en dollar per aksje per kvartal var bærekraftig i det minste ut 2015 og trolig godt ut i 2016, og det selv uten at markedet bedrer seg. Styret i Seadrill tok på seg et stort ansvar ved å være så bombastisk om det fremtidige utbyttenivået. Prisen må styret betale nå.

Det er lenge siden Seadrill-analytikerne sluttet å tro på Seadrill-styrets forsikringer om fremtidig utbytte. Helt siden august har det kommet analyser på rekke og rad som spår at utbyttet må kuttes. Men siden Seadrill-aksjen i dag stuper på meldingen er det en nærliggende tolkning at det fortsatt har vært noen investorer som har trodd på Seadrill-styrets forsikringer fra august. Det er mulig at et bidrag til kursfallet er investorer som nå i stort omfang shorter Seadrill som en spekulasjon på at Seadrill-aksjen skal falle enda mer i månedene fremover.

Uansett hvilken tolkning man velger, det er vanskelig å se noe positivt for Seadrill-aksjen i dette. 

DN har tidligere skrevet om Carnegie som advarte om at Seadrill-aksjen kan falle ned mot 100 kroner. Nå er kursen 122 kroner. Meglerhuset advarte også om at Tor Olav Trøims, Seadrills kontakt mot investorene i både gjeld og egenkapital, avgang har skapt betydelig usikkerhet.

Det er også urovekkende at Seadrill-styret ikke sier et pipp om når utbyttene kan komme tilbake. Pareto har tidligere anbefalt at Seadrill kutter ut utbyttet for ett år og dermed ”sparer” to milliarder dollar, samt at det samtidig bør annonseres et gulv på tre dollar per år etter den ettårige pausen.

Nå har altså Seadrill fulgt anbefalingen om å kutte utbytte, men tør ikke gi noen som helst garantier for når utbyttet skal komme tilbake eller i hvilket omfang.

”Beslutningen om å suspendere utbyttet har vært vanskelig for styret. Men gitt den betydelige svekkelsen i det bredere riggmarkedet og de finansielle markedene de det siste kvartalet så tror styret at dette er det rette å gjøre for selskapet. Jeg er trygg på at Seadrill vil fremstå enda sterkere etter denne nedturen og at vi vil gjenoppta utbyttene i fremtiden,” sier styreleder John Fredriksen i en børsmelding. 

Forrige gang Seadrill måtte stanse utbyttene, under finanskrisen i 2008, var selskapet raskt ute med målet om at utbyttene skulle gjeninnføres i 2009. Det skjedde også, etter tre kvartaler med null i utbytte, var pengestrømmen til aksjonærene tilbake.

Så kort blir pausen neppe denne gangen.

Les også:
Mener Seadrill får som fortjent  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.