I fire år har investor og milliardær Christen Sveaas kranglet med styret i skog- og trelastselskapet Stangeskovene om retten til å kjøpe seg opp i selskapet fra Aurskog i Akershus.

I midten av denne måneden møtte Sveaas i Oslo tingrett, hvor han krevde å få overført 425 aksjer fra 11 styremedlemmer, tidligere styremedlemmer eller nærstående av disse. Dette er aksjer som de 11 saksøkte har sikret seg gjennom det Christen Sveaas mener er en ulovlig formidlingsordning, og som har hindret milliardæren fra å kunne kjøpe seg opp i Stangeskovene i perioden 1981 til 2010.

- Betalte sist kjente pris

I tillegg hevder Sveaas at aksjene ble kjøpt for lavere priser enn hva investoren var villig til å betale. Totalt mener Christen Sveaas at han kan ha gått glipp av 616 aksjer i Stangeskovene, og krevde å få overført aksjene til de 11 saksøkte eller flere titall millioner kroner i erstatning. I dag endte tvisten med full frifinnelse for de 11 saksøkte.

Oslo tingrett fant at det ikke forelå noe ansvarsgrunnlag for de saksøkte, og retten «viker også tilbake for å kunne legge til grunn at styremedlemmene har beriket seg selv eller sine nærstående gjennom formidlingsordningen. I de tilfeller de har kjøpt ledige aksjer har de - som andre kjøpere - betalt sist kjente pris på aksjen».

Ifølge den ferske dommen hefter det «betydelig usikkerhet knyttet til om det foreligger et økonomisk tap for Sveaas og om det er dokumentert årsakssammenheng mellom tapet og den påståtte uaktsomme handlingen».

- God og meget klar dom

- Som sagt før hovedforhandlingen anser de saksøkte Christen Sveaas' søksmål for å være grunnløst. Tingretten har etter en omfattende hovedforhandling avsagt en god og meget klar dom som gir de saksøkte medhold på alle punkter. Retten synes ikke å ha vært i tvil om utfallet. Forhåpentligvis vil Christen Sveaas akseptere dommen, slik at partene og domstolene ikke behøver å bruke mer tid på saken, kommenterer de saksøktes prosessfullmektig Alex Borch i advokatfirmaet Hjort.

Sveaas må dekke 822.796 kroner i saksomkostninger til de 11 saksøkte.

- Vi har nettopp fått dommen, nå må vi sette oss ned og gå grundig gjennom den med klienten og deretter skal vi ta stilling til hva som skal skje, sier Wiersholm-partner og Christen Sveaas' prosessfullmektig Anders Ryssdal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.