På Wall Street drives et velregissert spill som har til hensikt å narre deg og meg, skriver Trym Riksen i et innlegg i Dagens Næringsliv tirsdag.

Riksen er leder av strategisk og taktisk aktivaallokering i Formuesforvaltning. Han mener spillet på de amerikanske børsene dreier seg om «det gjennomøvde samspillet mellom børsnoterte fortak og aksjeanalytikere».

- Kort fortalt handler dette om at store selskaper i USA ofte guider litt ned rett før kvartalsslutt. Deretter kutter analytikerne estimatene sine. Når selskapene presenterer resultatene sine noen uker eller dager senere, ser du at de overgår forventningene med akkurat den samme marginen som estimatene ble kuttet med i forkant, sier han.

- Støy

Det er lenge siden Riksen selv sluttet å følge med på det han kaller «kvartalssirkuset».

- Når du analyserer hundrevis av selskaper over tid, ser du disse trekkene veldig klart. Jeg ser ganske klare indikasjoner på at dette spillet er reelt, at det har vært der lenge og pågår i det daglige, hevder han.

Riksen mener det er mye å tjene på å fjerne seg helt fra nyhetsstrømmen.

- Veldig mye som presenteres fra selskaper og analytikere er med andre ord støy. Bruker du ikke tid på det, får du ikke nødvendigvis høyere avkastning, men et rikere liv. Tid er penger. På denne måten kan du bli litt rikere. Bruk heller tiden på noe annet, oppfordrer han.

Er skeptisk

NHH-professor Frøystein Gjesdal er imidlertid skeptisk.

- Dette virker alt for enkelt, sier han til DN, etter å ha lest innlegget.

Professoren viser til at det i USA ikke minst er veldig strenge regler med hensyn til resultatvarsel og guiding.

- Det er strengt forbudt for selskaper å gi informasjon i det stille til noen. At man her kan guide noen analytikere i det stille for å få de til å justere ned sine resultatprognoser, går ikke i praksis, mener Gjesdal og utdyper:

- Hvis resultatet plutselig blir bedre etter at man har kommet med et resultatvarsel i forkant, vil det virke veldig rart. Aksjekursen vil også typisk reagere negativt når de justerer ned og deretter gå opp etterpå. Nettoresultatet er det ikke lett å anslå.

Han mener det heller ikke stemmer at aksjeanalytikerne får lukrative oppdrag fra selskapene de analyserer, slik Riksen påstår.

- I så fall er det press fra arbeidsgiveren, for eksempel en bank, som kan gjøre analytikere mer positivt innstilt enn de burde være, sier han.

Kjenner seg ikke igjen

Aksjeanalytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier kjenner seg heller ikke igjen - i alle fall ikke fra markedet her hjemme.

- At dette gjøres bevisst i det norske markedet, tror jeg ikke noe på. Det har i alle fall ikke jeg erfart, sier han.

Ifølge Olaisen er det tvert i mot mer vanlig at selskapene skrur forventningene for høyt før resultatene legges frem enn for lavt.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i at resultatene snakkes ned for å overlevere, understreker han.  

- Hvor mye tid bruker du på kvartalsrapportene?

- Altfor mye, men dette er jo den eneste temperaturmåleren vi har og veldig viktig for både estimater og aksjekursen, svarer analytikeren.

Riksen ønsker ikke å kommentere om han tror «spillet på Wall Street» også foregår på Oslo Børs.

Les også:
Gribbene sirkler rundt kullgigantene
Asia i dag: Venter bakrus etter Asia-fest
Økonomer frykter resesjon i Norge med lav oljepris (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.