Hovedindeksen på Oslo Børs falt over tre prosent fredag morgen, og endte ned 2,73 prosent.

Statoil-aksjen ble sterkt påvirket av beslutningen til oljekartellet Opec om ikke å kutte oljekvotene for å stagge den fallende oljeprisen. Fredag var aksjen ned 7,55 da børsen i Oslo stengte.

Også på torsdag falt Statoil-aksjen på Oslo Børs. Statoil har nå mistet en fjerdedel av børsverdien de siste tre månedene. Bare på to dagers børshandel har 62 milliarder forduftet fra selskapsverdien.

Les også: Opec-møtet senket Oslo Børs

Sort fredag

Oljeprisraset har også dratt ned de andre oljerelaterte aksjene på børsen. Oljeselskapet Det norske var ned 11,46 prosent, mens Subsea 7 tapte seg 6,18 prosent mens Seadrill falt 5,93 prosent.

Handelsnæringen kan derimot ha hatt en bedre dag. En av forretningene som kjører hardt på det amerikanske Black Friday-konseptet med tilbud og rabatter, er sportskjeden XXL.

XXL-aksjen er opp 1,29 prosent ved børsens stengetid fredag - omsatt for 41,94 millioner kroner.

Dystre nyheter

De dystre oljeprisutsiktene overskygget også en annen dårlig Statoil-nyhet fredag morgen.

Oljeavisen Upstream skriver at problemer ved verftet Hyundai Heavy Industries (HHI) kan forsinke leveringen av spar-plattformen på Aasta Hansteen-utbyggingen ytterligere, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

Aasta Hansteen-feltet er et gass- og kondensatfelt i Norskehavet.

HHI har i den seneste kvartalsrapporten gjort store avsetninger som følge av prosjektforsinkelser og sterk lokal valuta. Streik truer også verftet, skriver Upstream.

En talsperson for Statoil bekreftet overfor Upstream at Hansteen-prosjektet er forsinket.

-Vi har imidlertid ikke endret oppstartdatoen sent i 2017, sier han til Upstream.

Oljevinnerne

Det er imidlertid ikke alle selskapene på Oslo Børs som taper på lavere oljepriser, ifølge TDN Finans som har snakket med strateg Kim Evjenth i Roland og ABG Sundal Colliers.

Han fremholder Royal Caribbean Cruises og Norwegian Air Shuttle som eksempler på selskaper som nyter godt av lavere oljepris.

Swedbank-analytiker Teodor Sveen Nilsen mener Opec-beslutningen øker den kortsiktige prisrisikoen i oljemarkedet, og venter å kutte sine prisestimater med 5-15 prosent for 2015.

Sveen Nilsen fremholder at mangelen på Opec-kutt trolig øker sannsynligheten for et overskuddstilbud i markedet over en lenger tidsperiode.

Han fremhever også at kontantstrømmen til Opecs største 

Opec kan ha kvalt skiferoljen

Russisk oljegigant spår priser på 50-tallet

– En ny verden for OPEC  

Tror Norge kan tjene på oljepris-kollaps dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.